Hallands Nyheter

Kärleken förde kaptenen i hamn

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hn.se LINA SALOMONSSO­N ls@hn.se

Under sommarens segelfest är Roland Strohmeije­r från Träslövslä­ge hamnkapten. Första gången han besökte Halmstad hade han just träffat en flicka ....

Segelfarty­gen i The Tall Ships Races kom inte bara till Halmstad med en härlig hamnfest 2011. Där mötte också fartygsoff­iceren Roland volontären Ellekari första gången.

Roland Ströhmeije­r är hamnkapten i Halmstad när de första segelfarty­gen anländer inför starten av The Tall Ships Races 2017 den 3 juli i sommar.

Han började jobba med projektet redan i januari, hittills har det inneburit helt normala arbetsdaga­r. Det har till och med funnits utrymme för lite ledighet, då Roland Ströhmeije­r passade på att segla. Vad annars?

MEN UNDER SEGELFESTE­NS starthelg blir det allt annat än segling för honom. Inte ens när den officiella starten går och fartygen paraderar iväg ut ur hamnen, mot Tylön som ett vackert pärlband, är han med dem på havet.

– Skeppen behöver fylla på färskvatte­n när de kommer hit, få hjälp med att bli av med sitt avfall, de behöver förnödenhe­ter, en del behöver hjälp med att laga saker. Besättning­arna kan behöva köpa saker, tvätta kläder, en del vill veta vad de kan göra i här, andra kanske till och med behöver hjälp med att ta sig till eller ifrån Halmstad, säger Roland Ströhmeije­r och delar med sig av en liten, men värdefull detalj:

– Jag minns känslan efter att ha varit ute till havs i två veckor. Man har tvättat sig, men känner sig ändå inte riktigt ren. Då betyder en dusch väldigt mycket.

HANS ERFARENHET ÄR att besättning­arna från våra delar av Europa troligen inte har några nämnvärt stora problem när de kommer in i hamn.

”Vi gick till och med upp på Kebnekaise – för att känna efter ordentligt”.

ROLAND STRÖHMEIJE­R Hamnkapten under The Tall Ships Races 2017

– Men vi har också skepp från exempelvis Brasilien och Ryssland, de behöver veta betydligt mer om Halmstad för att få ut mer av sin ledighet.

ROLAND STRÖHMEIER­S STYRKA som ”Harbour master”, som är den engelska titeln på hans uppdrag, är att han redan varit med om det stora äventyret massor av gånger. Han har kommit till hamnar, oftast ombord på nästan 60 meter långa Eendracht, såväl som trainee, frivillig besättning­sman och senare också som ordinarie medlem i besättning­en och ännu längre fram som överstyrma­n. Han har dessutom arbetat i Rotterdams hamn, med uppgifter som är snarlika uppdraget som hamnkapten.

– Mina förväntnin­gar när skeppen kommer är att besättning­arna gör dem fina, med flaggspel, lyktor och om det går att de har segel uppe. Jag vet att till exempel de brasilians­ka sjömännen kommer att vara riktigt snygga i sina uniformer. Nästan alla skeppen kommer att vara öppna för besökare.

VISSHETEN SOM GÖR honom trygg inför utmaningen, att ansvara för allt som besättning­arna kan behöva hjälp med, är att han ser deras behov. Han har levt på sjön. Han är visserlige­n bara 31 år gammal, men har erfarenhet nog för att fylla en kaptensuni­form med råge.

– Sjömansliv­et är utveckland­e. The Tall Ships Races fokuserar på de unga, men att ingå i en besättning är en nyttig erfarenhet för alla, oavsett ålder.

DET VAR HANS föräldrar som tog honom ut på havet. Hans familj bor strax utanför Rotterdam i Holland och köpte en segelbåt när Roland Ströhmeije­r var fyra år. Mycket av fritiden under uppväxtåre­n tillbringa­des i segelbåten. Efter gymnasiet funderade han på vad han skulle ”göra med resten av livet” och sprang av en slump på möjlighete­n att bli trainee på Eendracht.

– Jag hade en uppgörelse med mina föräldrar. De frågade hur jag ville göra, körkort eller segla hela sommaren? Jag struntade i körkortet ...

BESLUTET BLEV HELT livsavgöra­nde. Efter två år på skeppet erbjöds han att bli frivillig besättning­sman. Det tog honom vidare till en lång rad Tall Ships-events och efter fyra års utbildning på sjöfartshö­gskolan i Rotterdam också till ett yrke som kapten, på ett fartyg som bland annat röjer minor i havet norr om Holland och Tyskland.

Steget att prova livet på de stora segelfarty­gen är också förklaring­en till att han numera bor i Träslövslä­ge och jobbar i Halmstad.

UNDER SOMMAREN 2011, när The Tall Ships Races senast gästade Halmstad var Ellekari Haraldson med på Eendracht som trainee på sträckan från Stavanger. De fick bra kontakt, behöll den under åren som följde och bestämde sig några år senare för att träffas och känna efter ordentligt vad det var de kände.

– Hon studerade utomlands och jag fortsatte segla. Timingen var inte perfekt när vi möttes. Men 2014 träffades vi igen, det kändes så bra att vi tillbrigad­e större delen av det året tillsamman­s. Vi pendlade mellan Sverige och Holland för att kunna ses och känna efter vad vi kände för varandra. Vi gick till och med upp på Kebnekaise – för att känna efter ordentligt, skrattar Roland Ströhmeije­r.

HAN ÄR ÖVERTYGAD om att besättning­arna på de gästande skeppen kommer att trivas under helgen i Halmstad.

Det gjorde han när han kom hit 2011. Den svenska modellen står för ordentligh­et och noggrann planering, men också delaktighe­t. Faktorer som de ansvariga på besättning­arna uppskattar.

– De har redan så mycket eget ansvar, det är skönt att känna att man får besked som man kan lita på, utan att känna att man behöver kontroller­a dem en gång extra. Det ger besättning­arna mer vila, beskriver Roland Ströhmeije­r.

 ??  ?? TRÄFFADES PÅ SKEPPET. Det sade inte klick direkt. Ellekari Haraldson och
TRÄFFADES PÅ SKEPPET. Det sade inte klick direkt. Ellekari Haraldson och
 ??  ?? Roland Ströhmeije­r höll kontakten i några år efter The Tall Ships Races 2011. Nu bor de ihop, i Träslövslä­ge.
Roland Ströhmeije­r höll kontakten i några år efter The Tall Ships Races 2011. Nu bor de ihop, i Träslövslä­ge.
 ??  ??
 ??  ?? TILL SJÖSS. Roland Ströhmeije­r är hamnkapten när Tall Ships Races gästar Halmstad. Under flera år har han seglat ombord på det nästan 60 meter långa segelfarty­gets Eendracht.
TILL SJÖSS. Roland Ströhmeije­r är hamnkapten när Tall Ships Races gästar Halmstad. Under flera år har han seglat ombord på det nästan 60 meter långa segelfarty­gets Eendracht.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden