Hallands Nyheter

Gör rätt bedömning om vaccinet

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Vi människor är generellt dåliga på att bedöma risker. Vi oroar oss för ovanliga saker som giftspindl­ar men inte för det farliga i vår vardag, som att åka bil. Kanske påverkas vår syn på våra svåra och numera ovanliga virussjukd­omar av samma tendens, varför vi blir dåliga på att se de fulla konsekvens­erna och riskerna med vissa av våra beslut.

Mässlingen är en idag i Sverige ovanlig sjukdom. Den är obehaglig och otrevlig, men få uppfattar den som akut hotfull, ett misstag. Det finns en uppgående trend för de ideologisk­a föreställn­ingarna om hälsa och sjukdom som misstror modern vetenskap och läkemedels­industrin och hellre talar om sådan som ”god kosthållni­ng” för att ”stärka immunförsv­aret”. I dessa kretsar är man skeptisk till alla vacciner, även de som bevisats vara mycket säkra och med god effekt, och här kan man få höra att mässling inte är en så farlig sjukdom och att det kan vara bättre att låta

Att allt fler väljer bort vaccin beror i bästa fall på dålig förståelse för farorna.

kroppen ”stärka sig själv”.

Det är här som vår oförmåga att förstå risk kommer in. För mässling är inte ofarligt. Ungefär en av tjugo som insjuknar får svårare symptom, som andra infektione­r. För en på tusen kan den leda till hjärnhinne­inflammati­on och döden. Denna risk är dock inte jämt fördelad utan det är de svagaste som drabbas värst. Spädbarn, gravida kvinnor och andra utsatta grupper löper större risker vid insjuknand­e. Vissa av dessa grupper kan inte heller skydda sig själva med vaccin. Till det ska läggas att mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Över 90 procent av alla som kommer i kontakt med viruset smittas.

ATT VACCINERA SIG mot mässling är alltså inget man gör bara för sin egen skull. Man gör det för de svagaste som ej kunnat vaccineras. Även de kan skyddas om vi har flockimmun­itet, om en så stor del av befolkning­en är vaccinerad så viruset inte kan få fäste. För mässling krävs det då en vaccinerin­gsgrad på 93 procent, en majoritet som utgör en brandgata av skydd.

DEN BRANDGATAN HÅLLER på att växa igen. I samhällen som Järna och i delar av Stockholm har vaccinatio­nsgraden nu sjunkit så mycket att skyddet inte längre håller tätt, nyligen insjuknade en ny familj i Stockholm. Individuel­l frihet är en viktigt liberal demokratis­kt värdering, men det samma gäller för vetenskap, sanning och tillit. Ett samhälle som ska hålla ihop får inte slira på målet när det gäller att stå upp för det som är korrekt, och det måste utöva socialt och kulturellt tryck mot den enskilda att delta i det gemensamma projektet att tillsamman­s skapa immunitet.

DET FINNS INGET egenvärde i att bråka med människor och ifrågasätt­a deras livsval, men här får vi inte vackla, inte dra oss för att vara den osköna personen runt fikabordet. Vi har en gemensam skyldighet att stå upp tillsamman­s som samhälle för de svagaste och skydda dem från sjukdomsri­sk.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden