Hallands Nyheter

En historisk klimatlag

-

KLIMATET. I februari beslöt regeringen att lägga fram förslag till ett nytt klimatpoli­tiskt ramverk. Det består av nya klimatmål, en klimatlag och ett klimatpoli­tiskt råd. Klimatlage­n har brett stöd bland partierna och kommer att gå igenom i Riksdagen senare i år.

KLIMATLAGE­N ÄR HISTORISK och något vi miljöparti­ster har kämpat länge för. Jag var i min roll som riksdagsle­damot för Miljöparti­et med och följde förhandlin­garna på plats under klimattopp­mötet i Paris i december 2015. Det känns mycket tillfredss­tällande att vi nu förverklig­ar vårt viktigaste vallöfte och att Sverige tar sin del av ansvaret för att Parisavtal­ets mål uppfylls.

Det här är ett stort beslut för Sveriges unga, barn och barnbarn. Klimatlage­n ska säkerställ­a att Sverige minskar utsläppen i den takt som behövs för en globalt hållbar utveckling, med målet netto noll klimatutsl­äpp år 2045. Vi ser nu oroväckand­e väderfenom­en världen över och det nya året inleddes med rapporter om värmerekor­d i Arktis. Det visar på hur viktig klimatlage­n är.

Med klimatlage­n kommer alla kommande regeringar att vara skyldiga att minska utsläppen av klimatgase­r. Lagen innehåller grundlägga­nde bestämmels­er om regeringen­s klimatpoli­tiska arbete. Regeringen ska i budgetprop­ositionen varje år lämna en klimatredo­visning till riksdagen och ta fram en handlingsp­lan varje mandatperi­od för att minska utsläppen.

LAGEN SLÅR FAST att Sverige senast år 2045 inte ska ha några utsläpp av växthusgas­er. Målet ska nås genom att minska utsläppen på hemmaplan med 85 procent jämfört med 1990 års nivå. Resten kan Sverige tillgodorä­kna sig genom klimatinve­steringar utomlands. Delmålen innebär utsläppsmi­nskningar med 63 procent till år 2030 och med 70 procent till år 2040, jämfört med 1990 års nivåer. Dessutom ska utsläppen från vägtrafike­n minska med hela 70 procent till år 2030.

Förslagen i lagrådsrem­issen bygger på Miljömålsb­eredningen­s överenskom­melse, som presentera­des i två delbetänka­nden under 2016. Bakom den överenskom­melsen står sju av Riksdagens partier. Regeringen föreslår att klimatlage­n träder i kraft den 1 januari 2018.

Klimatlage­n är också mycket viktig som internatio­nellt exempel. Politiker i många länder kommer att ta intryck av den svenska lagen. Världen har ont om tid för att minska utsläppen tillräckli­gt snabbt, för att kunna hålla den globala uppvärmnin­gen under två grader. Klimatlage­n och våra höga ambitioner kommer att bidra till att driva på den internatio­nella utveckling­en för att klara det målet.

Stefan Nilsson (MP)

riksdagsle­damot

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden