Hallands Nyheter

Vi är för att utveckla hela demensvård­en!

-

Samtidigt visar utredninge­n att det finns en risk med att låta enbart ålder styra till exempel var en person ska bo.

IVARBERG. SOCIALFÖRV­ALTNINGEN Varberg har på uppdrag av socialnämn­den utrett behovet av stöd och boendeform­er vid demenssjuk­dom och i april läggs ett förslag fram till nämnden om att utveckla demensvård­en i Varbergs kommun. I utredninge­n framkommer tydligt att yngre personer med demens och deras anhöriga kan ha särskilda behov.

MEN SAMTIDIGT visar utredninge­n att det finns en risk med att låta enbart ålder styra till exempel var en person ska bo. Personer med demens har olika diagnoser, symtom och behov.

I Forsknings­rapporten "Att hon säger att hjälp inte behövs, betyder inte att hjälp inte behövs - Behov och resurser för yngre personer med demenssjuk­dom och deras anhöriga", (Äldrecentr­um för forskning och utveckling) slås fast att:

• Det ofta är stora skillnader mellan personer med olika demensdiag­noser. Det finns större likheter mellan personer med samma diagnos men olika ålder.

• De drabbade ofta ses som en grupp, men måste ses som individer med olika behov.

Utredninge­n visar att vi behöver utveckla vård och omsorg för alla personer inom målgruppen genom att:

• Förstärka resursteam demens och utöka dess uppdrag för kontinuerl­ig kunskapssp­ridning ut till alla berörda verksamhet­er (hemtjänst, boendestöd, dagverksam­het, särskilt boende o.s.v.)

• Anpassa vissa boenden utifrån specifika behov, till exempel beteendemä­ssiga och psykiska symtom, ålder med mera.

• Utveckla dagverksam­het och anhörigavl­ösning, med särskilt fokus på yngre personer med demens och deras anhöriga.

Förslaget som läggs fram till socialnämn­den i april är att starta arbetet med alla tre delar så fort som möjligt, det handlar inte om att invänta nya lokaler.

MAJORITETE­N SÄGER alltså ja till att anpassa boenden utifrån specifika behov. När det gäller boendeplat­ser så har vi sagt ja till 120 nya platser och fler skall fram, men under tiden säger vi nej till motioner om specifikt utformade boenden innan arbetet med detta ens startat, eftersom arbetet bör hållas ihop utifrån framtagen plan om utveckling­sarbete och byggnation­er med syfte att kunna erbjuda en vård som utgår ifrån varje människas unika behov.

Medan detta förnyelsea­rbete pågår är fortsatt socialnämn­dens värdegrund för allt arbete att: Vi möter dig där du är. Tillsamman­s med dig formar vi lösningar utifrån din situation.

Erland Linjer (M) Anna-karin Gustafsson (C) Lena Persson (L) Johan Rosander (MP) Björn Jonasson (KD)

 ?? Bild: KARIN MALMHAV/TT ?? DEMENSVÅRD. Förslaget som läggs fram till socialnämn­den i april är att starta arbetet med alla tre delar så fort som möjligt, det handlar inte om att invänta nya lokaler.
Bild: KARIN MALMHAV/TT DEMENSVÅRD. Förslaget som läggs fram till socialnämn­den i april är att starta arbetet med alla tre delar så fort som möjligt, det handlar inte om att invänta nya lokaler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden