Hallands Nyheter

Källor: Akilov försökte ta sig till Syrien

-

Rakhmat Akilov, som genomförde lastbilsat­tacken i Stockholm, försökte ta sig över gränsen till Syrien från Turkiet 2015, men greps och deporterad­es till Sverige. Det rapportera­r Reuters med hänvisning till källor inom säkerhetst­jänsten i Uzbekistan.

Akilov var känd i sin bekantskap­skrets för att inte ens be i sitt hemland, men i Turkiet fick han kontakt med militanta islamister och radikalise­rades innan han reste till Sverige, säger hans bekanta.

Han efterlyste­s av Uzbekistan i februari misstänkt för brott förenade med religiös extremism, uppger en källa inom det uzbekiska rättsväsen­det till den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

Någon djupare religiös aspekt av radikalise­ringen tycks han inte ha tagit till sig. Inte ens grundlägga­nde delar av islam ska han ha känt till. När Akilov följde med till en moské i Sverige ”visste han inte ens hur man ber”, enligt en person som han gick dit tillsamman­s med.

Akilov talade om att ”våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor”, och liknande.

I går kom uppgifter om att han under 2015 ska ha försökt att ta sig till Syrien från Turkiet, men sedan gripits och deporterat­s till Sverige.

Rakhmat Akilov var en frånskild fyrabarnsf­ar, landsflykt­ing, radikalise­rad i Turkiet.

Det är den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe/ Radio Liberty (RFERL) som kartlagt Akilov genom sina välkänt goda kontakter med uzbeker i och utanför Uzbekistan. TT har fått ta del av RFERL:S pågående research.

Akilov skilde sig i hemlandet och flyttade omkring 2012 till Turkiet.

Akilov utvecklade, föga förenligt med jihadistis­k livssyn, ett drogmissbr­uk. Enligt två av RFERL:S källor var han särskilt förtjust i kokain.

Ola Westerberg/tt

 ?? FOTO: POLISEN ?? Rakhmat Akilov, fångad av övervaknin­gskamera i fredags.
FOTO: POLISEN Rakhmat Akilov, fångad av övervaknin­gskamera i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden