Hallands Nyheter

Tillerson möttes av iskyla

Men trots de hårda orden inför mötet i Moskva – USA och Ryssland redo för dialog

-

Efter hårda ord inför mötet mellan USA:S och Rysslands utrikesmin­istrar säger båda att de är beredda att fortsätta dialogen och att arbeta för bättre relationer.

Direktkana­len mellan de båda länderna för att undvika militära konfrontat­ioner i Syrien öppnas igen.

Retoriken har trappats upp mellan USA och Ryssland efter den misstänkta kemvapenat­tacken i Syrien och USA:S attack mot en syrisk flygbas. Rex Tillerson fick ett kyligt mottagande i stället för de sedvanliga artighetsf­raserna på sitt första besök i Moskva som USA:S utrikesmin­ister.

Men på en gemensam presskonfe­rens efter samtalen, där Tillerson även fått träffa Rysslands president Vladimir Putin, var tonen saklig och diplomatis­k.

Både Tillerson och hans ryske kollega Sergej Lavrov förklarade sig beredda att arbeta för att förbättra relationer­na, som enligt Tiller- son nått ett lågvattenm­ärke.

– Världens två främsta kärnvapenm­akter kan inte ha en sådan relation, sade han.

Under mötet med president Vladimir Putin ska den ryske presidente­n ha gått med på att återuppta kommunikat­ionskanale­n som ska undvika militära konfrontat­ioner mellan de båda länderna i Syrien. Den stoppades tillfällig­t efter USA:S attack mot det syriska flygfältet.

Före mötet släppte Kreml en intervju för tv-kanalen Mir där Putin säger att relationer­na mellan länderna just nu är de sämsta sedan Donald Trump tog över makten i Vita huset.

– Man skulle kunna säga att förtroende­nivån, särskilt militärt, inte har förbättrat­s, utan snarare försämrats.

Den misstänkta kemvapenat­tacken i Syrien och USA:S svar – 59 kryssnings­robotar mot en syrisk flygbas – har snabbt gjort slut på den vänliga ton som rått mellan Moskva och Washington sedan president Trump tillträdde i januari. USA och många andra ledare i väst anklagar Syriens regim för attacken där 87 människor omkom, varav många var barn.

USA vill att Moskva nu bryter banden med Assadregim­en. Men Ryssland försvarar Syriens president Bashar al-assad mot anklagelse­rna och lägger i stället ansvaret på syriska rebeller, vars lager av stridsgas ska ha träffats i regimens flyganfall. Putin för i intervjun med Mir fram ännu en teori: att rebelllern­a helt enkelt ska ha fejkat attacken för att misskredit­era regimen.

Ryska utrikesdep­artementet meddelar att Syriens utrikesmin­ister Walid al-muallim kommer till Moskva för att träffa Lavrov i dag. Enligt uttalandet är syftet med mötet att ”diskutera åtgärder för att minimera följderna” av USA:S flygattack.

I morgon ansluter sig Irans utrikesmin­ister till mötet, enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Tillerson träffade i går utrikesmin­istrarna i G7-länderna. Med sig till Moskva har han en uppmaning, som gruppen gemensamt har godkänt, till Ryssland om att överge al-assad.

– Det står klart för oss att familjen Assads styre går mot sitt slut, sade Tillerson också under Moskvabesö­ket. (Tt-afp-reuters)

 ?? FOTO: IVAN SEKRETAREV/AP ?? Relationen kärvar. USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson (med ryggen emot) i möte med sin ryske motsvarigh­et Sergej Lavrov.
FOTO: IVAN SEKRETAREV/AP Relationen kärvar. USA:S utrikesmin­ister Rex Tillerson (med ryggen emot) i möte med sin ryske motsvarigh­et Sergej Lavrov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden