Hallands Nyheter

Farligt nära soppatorsk för Fast and furious

- MATS JOHNSON

Som vanligt en tävling om vem som är tuffast och den kampen vinner Jason Statham tätt följd av Helen Mirren. Två-noll till England med andra ord.

I en tid när de flesta amerikansk­a film bolagschef­er är övertygade om att 3D och CGI (datoranime­ring) är actionfilm­ens framtid finns det ett publiksug efter old school action med riktiga stunts och biljakter som i och för sig är sanslöst överdrivna, men som ändå har actionrött­erna kvar i 50 år gamla Bullit.

Det är därför som Fast & furious, och för all del även James Bond, fortsätter att vara vinstmaski­ner.

Fast & furious 8, som i USA heter The fate of the furious, inleds med svettig street racing i Havanna, där det finns gott om skrotfärdi­ga gamla amerikanar­e. Prologen är snyggt gjord av regissören F Gary Gray, som förhåller sig dämpad jämfört med vad som komma skall, och precis vad fansen vill ha.

SEDAN BÖRJAR SJÄLVA filmen. Handlingen kan beskrivas så här: Av familjeskä­l (förstås!) tvingas Dominic Toretto (Vin Diesel) byta sida och börja jobba åt cyberterro­risten Cipher (Charlize Theron). Därmed får Toretto sina gamla kompisar som fiender. Här borde en så kallad manusdokto­r gått in och påpekat att ingen i hela världen kan tro på att Toretto plötsligt är ondskefull, men det primära för regissör Gray är inte manuset utan spektakulä­r action. Som det finns gott om, i synnerhet när filmens handling flyttas till New York, men det blir ändå uppenbart att själva Fast & furious-konceptet börjar gå på tomgång och möjligen närmar sig slutet, trots att både nian och tian finns inplanerad­e.

ETT DRAMATURGI­SKT problem i nya filmen är att dramats bad guys är för mesiga och inte alls kan mäta sig med muskelberg­en Diesel och Dwayne Johnson eller den ettrige Statham. Theron, som var megatuff i Mad Max: Fury Road, får här bara stå framför en dator och ge märkliga order till sina hantlangar­e (syftet med Ciphers cyberattac­ker är höljt i dunkel). Filmens andra skurk spelas av norrmannen Kristofer Hivju, känd från de nya Beckfilmer­na. Dessvärre framstår Hivju i det här action film sammanhang­et som en fjant.

Men så har vi då Helen Mirren, som visserlige­n bara medverkar i två scener, men då är hon desto coolare. Att 71-åriga Mirren, Oscarsbelö­nad för sin formidabla rollpresta­tion i The Queen (2006), dyker upp i en Fast & furious-film är så oväntat att det nästan inte finns på kartan.

”Ett problem är att dramats bad guys är för mesiga och inte kan mäta sig med muskelberg­en Diesel och Dwayne Johnson eller den ettrige Statham.”

 ?? Bild: MATT KENNEDY ?? BEKYMRADE. Gänget i nya Fast and furious-filmen drar till både Havanna och New York men har svårt att hålla farten uppe.
Bild: MATT KENNEDY BEKYMRADE. Gänget i nya Fast and furious-filmen drar till både Havanna och New York men har svårt att hålla farten uppe.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden