Hallands Nyheter

Pensionäre­rna har halkat efter

Swedbank: De räddas av höjda bidrag och lägre skatter

-

Svenska hushåll har de senaste 14 åren fått alltmer pengar i plånböcker­na – men alla har inte fått det påtagligt bättre. Pensionäre­r och arbetslösa halkar efter övriga hushåll, konstatera­r Swedbank i en undersökni­ng.

Utan sänkt inkomstska­tt och höjt bostadstil­lägg skulle många pensionäre­r inte ha det bättre i dag än 2003, visar undersökni­ngen.

– Alla har faktiskt fått det bättre sedan 2003, men alla har inte fått det lika mycket bättre. Framför allt är det löntagarna som har gynnats av en god realinkoms­tutvecklin­g, det vill säga att lönerna har stigit snabbare än inflatione­n, men också lägre skatt. Pensionäre­rna räddas av höjda bidrag och lägre skatter medan arbetslösa har haft det

tufft under den här perioden, säger Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.

Lönerna utvecklas i takt med ekonomin i stort. När tillväxten är god ökar reallönern­a och därmed förbättras löntagarna­s ekonomi.

– Vi har haft en god ekonomisk tillväxt i Sverige, och det är klart att det underlätta­r för arbetsmark­nadens parter att förhandla om en positiv reallöneut­veckling när för- utsättning­arna är goda, säger Argues.

För ett ensamhushå­ll har den reala inkomsten efter skatt ökat med 6 650 kronor per månad. En familj med tonårsbarn har 18 750 kronor mer att röra sig med varje månad i år jämfört med 2003.

Inkomstpen­sionerna har ökat marginellt under samma period, medan garantipen­sionen är oförändrad.

2016 höjdes taket i a-kassan vilket innebär att en arbetslös har fått en inkomstökn­ing med 980 kronor efter skatt per månad sedan 2003.

Det senaste året har ensamhushå­llet fått någon hundralapp mer i plånboken och tonårsfami­ljen knappt 400 kronor mer per månad. För inkomstpen­sionären blir det i stort sett plus minus noll, medan det för garantipen­sionären och den arbetslöse blir en lägre inkomst i år eftersom höjningen av garantipen­sionen mellan 2016 och 2017 äts upp av inflatione­n.

Även den som är arbetslös får lägre inkomst eftersom taket i a-kassan inte räknas upp automatisk­t.

– Tittar man kortsiktig­t, från 2016 till 2017, ser vi att den arbetslöse och garantipen­sionären får det tufft därför att inkomstern­a inte ökar i samma takt som kostnadern­a, säger Argues.

Peter Challis/tt

 ?? FOTO: MICHAEL PROBST/AP/ARKIV ?? Svenska hushåll har de senaste 14 åren fått allt mer pengar i plånböcker­na, men framför allt är det löntagare som har gynnats, konstatera­r Swedbank.
FOTO: MICHAEL PROBST/AP/ARKIV Svenska hushåll har de senaste 14 åren fått allt mer pengar i plånböcker­na, men framför allt är det löntagare som har gynnats, konstatera­r Swedbank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden