Hallands Nyheter

Kockar och ekonomibit­räden i Falkenberg­s kommun åkte på matsafari för att inspireras av lokal matkultur.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se TOBIAS SVENSSON tobias.svensson@hn.se

Kommunala kockar har i veckan varit ute på matsafari för att inspireras av den lokala matkulture­n. Kanske kommer det att serveras ost från Skrea, korv tillverkad i Slöinge eller ogräs plockat i Ugglarp.

Cirka 150 kockar och ekonomibit­räden inom kommunen var inbjudna att delta och nästan alla tackade ja. De har fått besöka några livsmedels­producente­r och mathantver­kare på hemmaplan.

– Vi tycker att Falkenberg är en fantastisk matstad och vill lyfta fram att vi som sysslar med offentlig mat, offentlig gastronomi, också är en del av det, säger Camilla Möllborn.

Hon är verksamhet­sutvecklar­e inom kommunens kost- och städservic­e. Det innebär att hon bland annat planerar matsedlar för skolor och äldreboend­en.

ATT MATSAFARIN BLEV verklighet beror till stor del på önskemål från personalen.

– De har sagt att de vill ha inspiratio­n, inte bara gå på de traditione­lla utbildning­arna som vi har varje år. Många pratade om Falkenberg­s matdagar och Falkenberg skafferi. Vi tänkte att vi kan göra en matsafari eller matvandrin­g. Kanske kan vi ta med oss saker hem till våra kök att inspireras av och göra nya rätter, förklarar Camilla Möllborn.

I samråd med Destinatio­n Falkenberg har lämpliga resmål valts ut och det blev Ugglarps Grönt, Gudmundsgå­rden i Slöinge och Skrea Ost.

PÅ UGGLARPS GRÖNT berättade Mikael Jidenholm om sin verksamhet. Förutom att odla och sälja har han fullt upp med studiebesö­k och föreläsnin­gar.

– Närodlat är jättepopul­ärt nu och vi har mycket bredare sortiment än för några år sedan. Folk har blivit medvetna om att det är skillnad på en morot och en morot. Att man kan hitta en sallad som inte smakar som den i affären.

Företaget levererar inte bara lokalt utan till trendiga krogar i storstäder­na och har fått beställnin­gar till nobelfeste­r och kungliga middagar. Man hanterar 2000 artiklar och inte bara traditione­lla grönsaker och rotfrukter av skiftande slag. Massor av vilda arter finns också på och runtomkrin­g gården; kirskål, älgört, våtarv, lomme, kardborre, näva, rölleka, målla...

– MÅNGA AV våra ogräs är delikatess­er utomlands. Vi har jättehäfti­ga grejer som vi inte vet om. Jag hade kunnat gå runt här i naturen en hel dag och hitta saker som ni kan äta. Många av de här växterna finns i gamla medicinböc­ker och användes mycket förr.

– Jag hoppas att det bubblar i skallen på er nu och att ni inspirerat­s, avslutade Mikael Jidenholm och fick många nickar och applåder till svar.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MISSBILDAD BRYSSELKÅL. I USA hittade Mikael Jidenholm flowerspro­ut som han i dag odlar på Ugglarps Grönt. Något svenskt namn finns inte och egentligen är det en slags missbildad brysselkål som studiebesö­karna erbjuds att provsmaka.
Bild: OLA FOLKESSON MISSBILDAD BRYSSELKÅL. I USA hittade Mikael Jidenholm flowerspro­ut som han i dag odlar på Ugglarps Grönt. Något svenskt namn finns inte och egentligen är det en slags missbildad brysselkål som studiebesö­karna erbjuds att provsmaka.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? POPULÄRA OGRÄS. Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt berättar att många av våra vanliga ogräs är delikatess­er utomlands och serveras även på fina krogar i Stockholm.
Bild: OLA FOLKESSON POPULÄRA OGRÄS. Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt berättar att många av våra vanliga ogräs är delikatess­er utomlands och serveras även på fina krogar i Stockholm.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SVINROT. Roten på knölsyska (eller svinrot som den också kalllas) kan tillagas och smakar lite som vattenkast­anj.
Bild: OLA FOLKESSON SVINROT. Roten på knölsyska (eller svinrot som den också kalllas) kan tillagas och smakar lite som vattenkast­anj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden