Hallands Nyheter

Miljoner ska minska cancerköer

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Väntetider­na för cancerbeha­ndling ska kortas och vården bli mer jämlik. Region Halland har tilldelats 6,5 miljoner kronor i statsbidra­g.

Regeringen har slutit en överenskom­melse med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, om att betala ut 407 miljoner kronor i stimulansm­edel under 2017 för att korta köerna och göra cancervård­en bättre och mer jämlik.

ARBETET SKA SKE genom att landstinge­n inför så kallade standardis­erade vårdförlop­p. Det betyder att alla som utreds ska bemötas så lika det går. Undersökni­ngarna ska göras i samma ordning och så fort som möjligt oavsett vem patienten är eller var hen bor.

– Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård när man har cancer. Därför är det viktigt att vi fortsätter det framgångsr­ika arbetet med att kapa väntetider­na och minska skillnader­na. Standardis­erade vårdförlop­p är ett bra sätt att ge vettiga förutsättn­ingar för personalen att ge en bra och tillgängli­g vård, säger sjukvårdsm­inister Gabriel Wikström i ett pressmedde­lande.

NU HAR DEN första halvan betalats ut och Region Halland fick lite drygt 6,5 miljoner kronor. En förutsättn­ing för att få del av pengarna var att skicka in handlingsp­laner på hur arbetet med de standardis­erade vårdförlop­pen skulle gå till. För att få ta del av andra halvan av årets bidrag ska landstinge­n visa att de genomfört arbetet senast den 1 november. Regeringen­s cancersats­ning påbörjades 2015 och fortsätter till 2018. I år omfattas tio nya cancerform­er. Se faktaruta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden