Hallands Nyheter

Ja till ”dumt” förslag

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

”Det kanske dummaste förslaget i modern tid”. Så kallade Socialdemo­kraternas fullmäktig­egrupp tanken på att köra beach race på Skrea strand. Två veckor senare röstar tre nämndledam­öter för S ja till att genomföra tävlingen på prov i höst.

Blir det ett beach race på Skrea strand trots allt? Efter en kovändning av S har kultur- och fritidsnäm­nden sagt ja till att hyra ut marken i höst.

För ett par veckor sedan gick S ocialdemok­raternas fullmäktig­egrupp ut med ett pressmedde­lande där det stod att man till varje pris ville stoppa evenemange­t. Med opposition­srådet Per Svensson i spetsen kallade man till och med idén för ett av de dummaste förslagen i modern tid.

– S som sitter i kultur- och fritid har en uppfattnin­g och fullmäktig­egruppen en uppfattnin­g. Vi har haft en dialog och jag respektera­r deras åsikt, säger Per Svensson. Ångrar du ditt utspel?

– Nej, jag står för den uppfattnin­gen, säger Per Svensson.

I förra veckan sade också trafiknämn­den nej till evenemange­t då en majoritet av S och M röstade emot. Men när ärendet kom upp till beslut i kultur- och fritidsnäm­nden röstade C och S för att hyra ut marken medan M röstade nej.

– Vi har hela tiden sagt att vi vill ta fram alla fakta innan vi tar beslut. Tjänstemän­nen har gjort ett gediget jobb med det. Man har tittat på hur arrangören tänkt sig det hela och då talar vi om ett företag som ordnat Vm-deltävling­ar på Ullevi och Tele2 Arena. Så vi vet att de är seriösa. Att S ändrade sig när alla fakta kom fram tycker jag är beundransv­ärt, kommentera­r nämndens ordförande Per Johansson.

– TRAFIKNÄMN­DEN SA nej. Men att länsstyrel­sen gett tillstånd till terrängkör­ning och att vi upplåtit stranden åt arrangörer­na ser jag som två tunga yttranden, fortsätter Per Johansson.

Så här förklarar nämndens vice ordförande Christina Johansson (S) varför hon röstade ja:

– Vi socialdemo­krater i nämnden har hela tiden sagt att vi vill ha alla fakta innan vi tar beslut. Nu har vi fått det och kunde med detta underlag inte säga nej. Er fullmäktig­egrupp sågade förslaget fullständi­gt och du sitter väl i fullmäktig­e?

– Ja, men det gör inte våra andra två nämndledam­öter och jag var inte med på mötet när uttalandet togs. Vi vet att det här är en fråga som berör många. Men med alla underlag och att vi sa att det ska bli på försök en gång så känner vi oss nöjda med vårt beslut i nämnden, säger Christina Johansson.

I SLUTÄNDAN ÄR det polisen som ska bevilja tillstånde­t. Där inväntar man nu en sammanstäl­lning från samhällsby­ggnadsavde­lningen.

Trafiknämn­den avstyrker alltså medan kultur- och fritid säger ja. Miljö- och hälsoförva­ltningen var skeptisk men säger sig följa länsstyrel­sens beslut och där blev det ja till dispens. Räddningst­jänsten har också gett klartecken.

– Vi brukar gå efter kommunens rekommenda­tion. Den har vi inte sett ännu, säger tillstånds­handläggar­e Inger Robertsson på polisen.

Ett beslut väntas vara på väg inom kort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden