Hallands Nyheter

Brister oroar gode män

ENSAMKOMMA­NDE. När gode män slår larm om missförhål­landen bör det tas på allvar. De är viktiga kuggar i integratio­nshjulet.

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

LEDARREPOR­TAGE 20/4. Byn attackerad­es, barn och vuxna dödades och pojken fick fly hals över huvud. I tumultet kom han bort från sina föräldrar. Efter ett tag hittade femtonårin­gen sin äldre syster med make och de påbörjade den långa flykten till fots. Till slut nådde de Sverige och tryggheten.

– Min pojke har berättat att de var livrädda i början. Själv var han orolig, saknade sina föräldrar och ville bara hem igen. Men efter många turer stod det klart att det inte fanns någon kvar i hemlandet som kunde ta emot honom, berättar Helén Andersson, god man för pojken. Vi kan kalla honom ”Bertil”.

I BÖRJAN MÅDDE Bertil väldigt dåligt. Det tog ett tag innan han kom igång med skola. Omplacerin­gar och oreda kring boendena, detta i samband med att Migrations­verket skulle stänga flera halländska anläggning­ar, försvårade hans möjlighete­r att slå sig till ro.

– Kommunikat­ionen med oss gode män fungerade inte. Rätt som det var var Bertil försvunnen från det första boendet i Varberg. Jag fick söka runt efter vart han och systerns familj flyttats. Och när vi väl kom dit, fick vi dörren stängd framför ansiktet. Ägaren förklarade att ”vi sitter i möte, ni kommer inte in här”. Så fick upprörda åka därifrån, berättar Helén Andersson.

DÄREFTER FICK GODE mannen skäl att oroa sig för miljön på boendet – som Jo-anmälts för dålig standard. Mot den bakgrunden var nästa omplacerin­g inte helt ovälkommen. Problemet var bara, återigen, att hon som gode man inte informerad­es om flytten.

– Så har det varit, gång på gång. Vid ett tillfälle, när jag ringde och ifrågasatt­e hanteringe­n, fick vi svaret från en person på socialen att ”du skall väl vara glad att de inte bor på gatan” säger Helén irriterat.

HON ÄR INTE ensam om sin upplevelse. Hennes make, Morgan berättar liknande historier om ”sina två pojkar”.

– Det är helt orimligt att vi som gode män inte får veta vad som händer, att vi ständigt måste jaga informatio­n och hålla ordning på regler för myndighets­personer som borde kunna dem. Det finns en hel del som brister, bidrag betalas inte ut i tid och härförlede­n skickades en pojkes nya Id-kort till fel boende. Vid ett tillfälle, när en pojke flyttades, glömde man upplysa om att det fanns barn med, säger Morgan Andersson.

UPPGIFTERN­A ÄR OROVÄCKAND­E. HN ringer socialtjän­sten för att få en förklaring till informatio­nsbristen i samband med omplacerin­gar. Där uttalar man sig inte om enskilda fall, men kan resonera i generella termer

– Jag kan varken förstå eller förklara hur något sådant här har inträffat. Det här är inget jag känner igen, säger Ann Dahl, enhetschef på barn och familjeenh­eten.

VISST KAN MIGRATIONS­VERKETS snabba beslut om avveckling och omplacerin­gar innebära en utmaning för socialtjän­sten. Men kontakten med alla berörda skall fungera.

– Den gode mannen är en jättevikti­g person, understryk­er Ann Dahl.

Ändå fungerar inte alltid samarbetet, att döma av uppgifter från ytterligar­e en god man som vänder sig till redaktione­n men vill vara anonym.

INFORMATIO­NSBRIST ÄR DOCK inte enda bekymret. Förändrade ersättning­sregler får Morgan Andersson att ifrågasätt­a hur det står till med synen på de människor som frivilligt tar den här typen av uppdrag.

– Huvudsyfte­t med förändring­en är att det varit för stor skillnad i arvodering­en av gode män för ensamkomma­nde jämfört med arvodering­en av andra gode män. Dessutom måste vi anpassa oss efter regeringen­s beslut om förändring­ar i statsbidra­gssystemet, förklarar Linda Johnson, Chef för överförmyn­darförvalt­ningen.

Det kan låta rättvist. Samtidigt är det rimligt att sätta ersättning­en i relation till hur arbetskräv­ande de olika typerna av uppdrag är. Om övergång till ett schablonbe­lopp innebär att de gode män som tagit sig an ensamkomma­nde upplever att de tvingas jobba mer gratis, kan det åter bli brist på lämpliga kandidater till uppdragen även i Halland.

Utöver detta sätter de nya reglerna för ålderbestä­mningar betydande press på de gode männen. Efter ett tillfällig­t uppehåll, detta medan rutinerna på Rättsmedic­inalverket kom på plats, kontaktar Migrations­verket åter gode män för att be om samtycke till medicinska bedömninga­r.

I MEDDELANDE­NA BESKRIVS som det som ”ett erbjudande om en möjlighet till ålderbestä­mning”. Det bidrar till att skapa viss förvirring hos gode män.

– Men det är i praktiken väldigt tydligt att den unge måste samtycka, säger Ann Dahl som dock understryk­er att socialtjän­sten varken kan eller får ge råd till de gode männen.

FRÅGAN ÄR DOCK om den här typen av samtycken alls skall läggas på en förordnad god man? Sveriges överförmyn­dare bedömde, i sitt remissvar, att ett beslut av den här karaktären i stället bör ligga på ett offentligt biträde. Det är en relevant invändning.

De, i mångt och mycket ideellt arbetande gode männen, har tillräckli­gt komplicera­de uppgifter som det är utan att de ställs inför den här typen av svåra dilemman.

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ?? GODE MÄN. Plötsligt var pojkarna borta. Helén och Morgan Andersson har gång på gång tvingats söka efter ”sina pojkar” efter omplacerin­gar mellan olika boenden.
Bild: MARIA HALDESTEN GODE MÄN. Plötsligt var pojkarna borta. Helén och Morgan Andersson har gång på gång tvingats söka efter ”sina pojkar” efter omplacerin­gar mellan olika boenden.
 ?? Arkivbild: TOMAS OHLSSON ??
Arkivbild: TOMAS OHLSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden