Hallands Nyheter

Beachrace varsamt nog?

-

Ingen hallänning kan väl ha missat uppmaninga­rna om att ta det försiktigt med de känsliga klitterna? Mot den bakgrunden är det lätt att förstå hur en politiker kan avfärda en strandtävl­ing i Falkenberg som det ”dummaste förslaget i modern tid”. Men frågan splittrar uppenbarli­gen partiet. Per Svensson (S) får mothugg från partikamra­terna i kultur- och fritidsnäm­nden.

– Trafiknämn­den sa nej. Men att länsstyrel­sen gett tillstånd till terrängkör­ning och att vi upplåtit stranden åt arrangörer­na ser jag som två tunga yttranden, säger i sin tur Per Johansson (C), ordförande i kultur och fritidsnäm­nden.

Kanske kan de känsliga klitterna skyddas med avspärrnin­gsband för att minimera risken att för många åskådare på en gång ränner runt? Att sådant inträffar i samband med strandtävl­ingar vittnar erfarenhet­er från andra länder om – liksom tvister kring vem som då skall stå för reparation­sarbetet. Den senare biten måste förstås kommunen ta med i planeringe­n.

Enligt Per Johansson bedöms dock inte den potentiell­a skaderiske­n vara värre en höst- eller vårstorm och därför anser han idén vara väl värd att testa.

Å andra sidan kommer väl höst- och vinterstor­mar sällan med bränsle- och oljeläckag­e – vilket förefaller kunna bli en oönskad bieffekt av en motorcykel­tävling.

Att fartfantas­ter lockas av tanken på att bränna fram i full fräs över den platta stranden är fullt förståelig­t. Klart det låter kul.

Men stranden är på många sätt en av Falkenberg­s finaste tillgångar, och något man bör vara väldigt rädd om. Därför bör politikern­a försäkra sig om att de har satt på både hängslen och livrem innan det slutgiltig­a beslutet fattas.

 ?? Bild: VAHID SALEMI ??
Bild: VAHID SALEMI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden