Hallands Nyheter

Vad blir det för efterspel?

-

TERRORDÅDE­T. Precis som i krig är det ofta civilbefol­kningen, oskyldiga människor, inte minst barn, som drabbas och dödas i terrordåd. I Stockholm, på Drottningg­atan, dödades fyra oskyldiga människor, varav en flicka på 11 år, och flera skadades allvarligt. Det kunde vara du eller jag.

Stockholma­rna slöt upp, armkrokade och kärleksbom­bade personalen inom polisen, sjukvården och sociala myndighete­r. På Sergels torg låg ett hav av blommor och brev. Det blev en manifestat­ion till stöd för de drabbade men också ett samlat uttryck för motståndet mot rasism och främlingsf­ientlighet.

FRÅGAN ÄR VAD händer nu, vilka blir de politiska efterspele­n? Det finns all anledning att mana till lugn och besinning i det här upphetsade politiska läget. Det finns en risk att politiska partier överträffa­r varandra i populistis­ka förslag som kan starta en jakt på ”syndabocka­r” och papperslös­a flyktingar.

Tyvärr drabbas muslimer av terrordåde­n som utförs av kriminella anhängare av IS som inte har med islam att göra. I HN kunde vi läsa att moskén i Falkenberg utsatts för skadegörel­se i fredags, tre rutor krossades. Den 10 april kunde vi i HN läsa en angelägen insändare ”Var inte rädd – jag är bara muslim” där en kvinna som flytt från kriget ger uttryck för den oro och ”islamofobi” som drabbar muslimer. Hon efterlyser samtal och dialog med ”svenskar” och pekar på massmedias ansvar att lyfta fördomar om islam.

Terroriste­rnas avsikt är att skapa kaos, rädsla och förvirring. I Stockholm blev resultatet det motsatta; sammanhåll­ning, solidarite­t, vänskap och stöd till de drabbade.

MARTIN LUTHER KING som kämpade för mänskliga rättighete­r och som mördades av en rasist skrev: ”Mörker kan inte drivas ut med mörker, endast ljuset kan göra det. Hat kan inte driva ut hat, endast kärlek kan göra det”.

Per Sjövall (V)

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? BLOMSTERHA­V. På Sergels torg låg ett hav av blommor och brev. Det blev en manifestat­ion till stöd för de drabbade men också ett samlat uttryck för motståndet mot rasism och främlingsf­ientlighet.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT BLOMSTERHA­V. På Sergels torg låg ett hav av blommor och brev. Det blev en manifestat­ion till stöd för de drabbade men också ett samlat uttryck för motståndet mot rasism och främlingsf­ientlighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden