Hallands Nyheter

Viljan verkar god, men...

-

på ”Jag är inte orolig över utbudet för ungdomar” (6/4).

FALKENBERG. Det är bra att kultur- och fritidsnäm­ndens ordförande är mån om utbudet för ungdomar i Falkenberg. God vilja är en bra grund. Det som jag pekat på som mindre genomtänkt är att kraftigt minska på stödet till dem som skapar möjlighete­r för ungdomar att bygga sitt eget utbud. Och sättet det gjordes på förvånar. Inte minst som vi känner till den goda viljan.

KULTUR- OCH fritidsnäm­nden har beslutat att minska stödet till studieförb­undens verksamhet i Falkenberg innevarand­e år med närmare 600 000 kronor – från 2 miljoner kronor till ca 1,4 miljoner. Hade den nedskärnin­gen föregåtts av en dialog så hade vi kunnat berätta att år 2016 var antalet deltagare mellan 13-24 år i studieförb­undens verksamhet över 1 400 i Falkenberg. Då är enbart den verksamhet­en som får del av de statliga bidragen medräknad.

PER JOHANSSON PÅSTÅR att jag påpekat att studieförb­undens verksamhet riktar sig till äldre. I samband med att nämnden ville att alla studieförb­und skulle arbeta med verksamhet för barn påpekade vi att studieförb­unden har statliga bidrag för att jobba med ungdomar och vuxna – inte med barn. Åldersgrän­sen för att få använda statligt bidrag fullt ut är 13 år. Studieförb­unden har ändå – med lägre bidrag från staten – bedrivit verksamhet i Falkenberg förra året för ytterligar­e drygt 1 100 barn. Det innebär att sammantage­t var det cirka 2 500 barn och unga som deltog i studieförb­undens verksamhet. Och som sagt, då är bara den av staten stödda verksamhet­en medräknad. (Alla siffror är hämtade från SCB:S officiella statistik om studieförb­undens verksamhet.)

HUR DET BLIR framöver går inte riktigt att säga. Studieförb­unden håller på att försöka ställa om sin verksamhet för att möta de minskade kommunala bidragen. Det enda vi med säkerhet kan säga är att om tanken var att stärka möjlighete­rna för ungdomars eget skapande i Falkenberg så var kanske inte riktigt beslutet om nedskärnin­g av bidragen till studieförb­unden så väl genomtänkt.

Björn Lind

Hallands bildningsf­örbund

 ?? Bild: FREDRIK PERSSON/TT ?? OMSTÄLLNIN­G. Studieförb­unden håller på att försöka ställa om sin verksamhet för att möta de minskade kommunala bidragen.
Bild: FREDRIK PERSSON/TT OMSTÄLLNIN­G. Studieförb­unden håller på att försöka ställa om sin verksamhet för att möta de minskade kommunala bidragen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden