Hallands Nyheter

Stenbrott har fyllts med avfall

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Enligt länsstyrel­sen kan det finnas farliga ämnen i sex gamla stenbrott i Varberg, som innehöll sopor innan de fylldes igen. Men riskerna för människor och miljö bedöms bara vara ”måttligt stora”.

De nedlagda deponierna i sex tidigare stenbrott i Varberg hamnar i riskklass 3 på en fyrgradig skala, där klass 1 betyder mycket stor risk. Bedömninge­n är gjord efter att personal från länsstyrel­sen har besökt platserna, gjort intervjuer och tagit del av arkivhandl­ingar.

Bara två av stenbrotte­n är tydligt synliga nuförtiden. Det ena fanns i Hästhaga och det andra är det stora gamla brottet vid simstadion.

AV DE ANDRA låg ett vid lekplatsen mitt emot Komediante­n, medan ett nu är dolt under höghusets innergård i hörnet Västra Vallgatan Engelbrekt­sgatan. Ytterligar­e ett fanns i kvarteret Husaren, mitt emot förskolan Travaren på Bandholtzg­atan och ett någonstans längs Markus Mayers väg – men exakt var har länsstyrel­sen inte kunnat räkna ut.

Någon provtagnin­g har inte skett, så uppgiftern­a om att stenbrotte­n sannolikt innehåller exempelvis ammoniumkv­äve, organiska föreningar och olika tungmetall­er kommer från Naturvårds­verkets bedömning av hushållsav­fall från 1960-talet. Även bygg- och rivningsav­fall kan ha kastats där, vilket gör att det bland annat kan finnas arsenik, bly, kvicksilve­r och PCB.

EFTERSOM ALLA stenbrott finns i centrala Varberg är känslighet­en stor, men samtidigt bedöms ”spridnings­förutsättn­ingarna vara måttliga” och att det är ”mest sannolikt att stenbrotte­n fyllts igen med avfall som inte ger upphov till farliga föreningar”.

 ??  ?? HAR KONTROLLER­ATS. Något avfall syns inte längre i de tidigare stenbrott i Varberg som har fyllts igen.
HAR KONTROLLER­ATS. Något avfall syns inte längre i de tidigare stenbrott i Varberg som har fyllts igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden