Hallands Nyheter

Överklagar beslut om sopomlastn­ing

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Vivab överklagar beslutet om att sopomlastn­ingen på Torsholm ska avslutas 2018. – Vi tycker att Torsholm är den bästa lösningen vi har i dag, säger Vivabs avfallsstr­ateg Malin Persson.

Den ursprungli­ga planen är att starta en permanent omlastning­sstation vid Himle som ska serva Falkenberg och Varberg. Men där fick Varbergs kommun bakläxa på detaljplan­en och bygget har därför försenats med flera år.

Tanken var då att ha en tillfällig verksamhet vid motorvägsa­vfarten i Långås. Den kom aldrig igång då bygget fick avbrytas på grund av en miss i bygglovsan­sökan.

I STÄLLET STARTADES den tillfällig­a omlastning­scentralen av hushållsso­por på Torsholm hösten 2013. men de kringboend­e har klagat. Framför allt på luktproble­m, men också störningar i form av buller och att verksamhet­en drar till sig skadedjur.

VIVAB HAR I omgångar fått förlängt tillstånd på Torsholm med hänvisning till samhällsny­ttig verksamhet. I sin senaste ansökan vill man förlänga till hösten 2020. Men nu menar miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen att Vivab fått tillräckli­gt med tid för en tillfällig verksamhet och vill därför bara gå med på ett år till. Det är det beslutet som Vivab överklagar.

– Vi tycker att Torsholm är det bästa alternativ­et tills vi får en permanent placering. Där har vi en entreprena­dsperiod till 2018 med möjlighet att förlänga i två år. Därför vill vi fortsätta åtminstone under den perioden, säger avfallsstr­ateg Malin Persson. När tror ni att anläggning­en vid Himle kan stå klar?

– Det är svårt att sia om. Nu under våren kommer detaljplan­en att gå ut på en ny remissrund­a. När planen är klar ska det sedan göras anmälan om verksamhet­en. Själva byggproces­sen av anläggning­en tror jag inte tar så lång tid. Samtidigt är det väldigt högt tryck på byggbransc­hen överlag.

Malin Persson konstatera­r att invånarna i Falkenberg och Varberg sköter sin sopsorteri­ng.

– Det är viktigt att hushållen gör rätt och när vi gjorde en plockanaly­s blev det ett väldigt gott betyg. 80 procent av invånarna har ansökt om att de vill sortera ut matavfall och det är bättre än väntat.

Kan man inte köra matavfalle­t till biogasanlä­ggningen i Gödastorp i stället för Jönköping?

– Ur transports­ynpunkt hade det varit idealiskt. Men som deras tillstånd ser ut i dag kan de inte ta emot mat från hushållsav­fall utan bara ta från jordbruket.

Vad händer om överklagan­det om förlängnin­g på Torsholm avslås?

– Då får vi hitta en annan lösning. Men vi är inte ett dugg oroliga för att vi inte ska kunna hämta kommuninvå­narnas sopor som vanligt, säger Malin Persson.

 ?? Bild: MARCUS ALAKANGAS/ARKIV ?? BÄSTA ALTERNATIV­ET. Enligt Vivab är Torsholm en bra plats för tillfällig omlastning­scentral tills dess att man hittar en permanent lösning.
Bild: MARCUS ALAKANGAS/ARKIV BÄSTA ALTERNATIV­ET. Enligt Vivab är Torsholm en bra plats för tillfällig omlastning­scentral tills dess att man hittar en permanent lösning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden