Hallands Nyheter

Många orosmoln på regionhiml­en

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

2016 slutade i dur för Region Halland. Tack vare extra statliga bidrag vände ett befarat underskott till ett plus på 31 miljoner. En blick framåt ger däremot anledning till ny oro. Prognosen för 2017 ligger på minus 73 miljoner kronor.

– Prognosen bygger på årets två första månader, så mycket kan hända. Om ett par veckor kommer den första uppföljnin­gsrapporte­n och då får vi en djupare analys, säger Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande.

Vid onsdagens möte tittade styrelsen både i backspegel­n och framrutan och behandlade såväl årsredovis­ning för 2016 som prognos för 2017. Mats Eriksson konstatera­r att 2016 slutade bättre än väntat, men att det finns många frågor att jobba vidare med.

”Vi måste försöka komma till rätta med bemannings­frågan, men det är inte enkelt”

MATS ERIKSSON (M) regionstyr­elsens ordförande

– Vi befinner oss i en brytningst­id med mycket förändring­ar och kan konstatera att de tar tid att genomföra. Vi behöver bland annat möta invånarnas behov både tidigare och närmare, och börja använda digitalise­ringen på ett klokt sätt.

Det omtalade ”framtidsar­betet” inom hälso- och sjukvården var tänkt att spara 100 miljoner kronor under 2016, med stannade vid 86 miljoner, inklusive andra besparings­åtgärder. Trots detta redovisade vården ett samlat minus på 248 miljoner kronor.

– Mycket av arbetet handlar nu om att minska kostnadsök­ningen. Vi har identifier­at sju områden som vi särskilt ska arbeta vidare med, bland annat läkarmedve­rkan i hemsjukvår­den och läkemedels­försörjnin­gen.

JUST LÄKEMEDEL STÅR för drygt tio procent av regionens kostnader och ökar stadigt. Det orosmoln som är särskilt märkbart under årets två första månader är annars kostnaden för inhyrd personal. Jämfört med samma period förra året har den ökat med 63 procent.

– Vi måste försöka komma till rätta med bemannings­frågan, men det är inte enkelt. Vi har ett smörgåsbor­d med olika åtgärder som vi ska ta ställning till, men hela landet har svårt att hitta sjuksköter­skor och läkare, konstatera­r Mats Eriksson.

En annan oroshärd är den psykiatris­ka vården, som beräknas gå 44 miljoner kronor back.

– Vi har gjort en genomlysni­ng av verksamhet­en och ska nu arbeta vidare med resultaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden