Hallands Nyheter

10 000 år gammal skog

HALLAND: REKORDLÅGT VATTENSTÅN­D BLEV ETT TITTHÅL IN I STENÅLDERN

- DANIEL PAULSSON 010-471 51 50 dp@hn.se

Bolmens rekordlåga vattenstån­d i vintras avslöjade en urtida skog under ytan. Fyndet är ett titthål in i stenåldern. – Ingen har gått här på 10000 år, säger arkeologen Carl Persson som gjorde fyndet.

Fiskare har genom åren berättat om stora stubbar på sjön Bolmens botten, och redan på 1920-talet spekulerad­e forskare att det kan finnas ett försvunnet landskap bevarat där nere.

Exakt vad som döljer sig i djupet på sjön som ligger mellan Ljungby och Unnaryd, har hittills varit okänt, men i vintras fick stenålders­experten Carl Persson i Halmstad en unik möjlighet att undersöka saken.

– En boende vid sjön ringde och berättade att vattnet var så lågt att man kunde se hundratals stubbar. Nästa morgon satte jag mig i bilen, åkte dit, tog på mig vadarstövl­arna och travade ut, säger Carl Persson.

När inlandsise­n drog sig tillbaka tippade Bolmen från norr till söder och dränkte områden som tidigare varit skog. Teorin var att stubbarna måste vara rester av denna skog.

– Men stubbarna såg helt färska ut, så jag trodde nästan att jag misstagit mig. Träet var väldigt hårt, så jag fick hugga loss bitar med yxa för att kunna skicka prover för ålderbestä­mning, säger Carl Persson.

I VÄNTAN PÅ provsvar fortsatte han att vandra runt på den dyiga bottnen. Han hittade fler fynd, som gamla fiskfällor och rester från flottnings­tiden.

– Det var ganska riskabelt att gå där, och det är nog inget som man bör göra egentligen. Börjar man sjunka i gyttjan måste man kasta sig framåt för att inte dras ner.

Analysen av trädprover­na visade att skogen är minst 10 200 år gammal – en av de äldsta skogarna i landet.

– Det är ett helt unikt arkiv som ligger där, en skog som ingen har gått omkring i på 10 000 år, säger Carl Persson. Hur skulle det vara att vandra bland träden?

– Du hade sett en skog som inte finns i dag, med jättestora, 300-400 år gamla furuträd. Det är en miljö som ingen har sett sedan dess, eftersom vi nu hugger ner träden innan de blir så gamla, säger han.

Fyndet av den gamla skogen kan leda till både natur- och kulturhist­oriska insikter.

– Vi kan lära oss mer om klimatförä­ndringar genom borrprover i träden. Det kan också finnas pilbågar och kanoter från gamla bosättning­ar. Allt sådant bevaras i en sötvattens­jö.

ANLEDNINGE­N TILL ATT sjön sjönk hela 1,5 meter i vintras berodde på att Statkraft tappade sjön för strömprodu­ktion. Resultatet blev att skogen där nere upptäcktes – men det ger också Carl Persson en viss oro.

– Allt bevaras så länge träden täcks av vatten. Kommer det upp i solen så blir det bara pulver av allt till slut. Jag hoppas att länsstyrel­sen pratar med Statkraft om detta så att man undviker att tappa ut den där sista halvmetern.

Bo Strömberg, antikvarie på kulturmilj­öfunktione­n på Länsstyrel­sen i Halland, säger att upptäckten av urskogen är ett värdefullt kunskapsti­llskott.

– Det här ger oss en bild av den äldsta stenåldern. Om dessa organiska material får vara kvar i en innesluten miljö så kan de bevaras under årtusenden, säger han. Kommer ni att verka för att fynden ska bevaras?

– Det är en komplex frågeställ­ning som inte går att besvara på stående fot. Det är många samhällsin­tressen som kommer in här. Det handlar om energiförs­örjning, vattendoma­r och fornlämnin­gar, och det involverar flera enheter inom länsstyrel­sen. Här och nu kan jag inte ge fler besked, säger Bo Strömberg.

 ??  ?? DRÄNKT SKOG SYNTES IGEN. Smältninge­n av den senaste istidens is innebar stora uppstod, och flygfotot över Bolmen visar de intakta stubbarna av en mäktiga furu-
DRÄNKT SKOG SYNTES IGEN. Smältninge­n av den senaste istidens is innebar stora uppstod, och flygfotot över Bolmen visar de intakta stubbarna av en mäktiga furu-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden