Hallands Nyheter

Minnen i ruiner på Gjuteriet

BRANDEN I HAMNEN: MÅNGA PRIVATA FÖRRÅD FÖRSTÖRDA

- Tobias Svensson 010-471 50 10 ∙ tobias.svensson@hn.se

Många är de falkenberg­are som hyr förråd på Gjuteriet. För drygt 50 av dem innebar den brand som avslutade påskhelgen att allt de magasinera­t är borta för alltid.

Angelica Henriksson och hennes familj har nyligen flyttat från ett hus och mellanland­at i en lägenhet i väntan på att hitta något större. Därför var en stor del av deras tillhörigh­eter magasinera­de i ett förråd hos Eirefelt Self Storage på Gjuteriväg­en.

REDAN UNDER DEN sena måndagskvä­llen uppmärksam­made hon att det brann i hamnen. Men att det var i just den byggnad som innehöll hennes förråd insåg hon först när andra drabbade började skriva om det på Facebook under tisdagen.

– Jag ringde till företaget som bekräftade att det var det huset, berättar hon.

Hon uppskattar att hennes familj har blivit av med saker till ett värde av åtminstone 200 000 kronor i branden.

– Men det värsta är inte det ekonomiska utan alla minnessake­r. Jag hade mycket saker från när min äldsta dotter var nyfödd där. Analoga foton, saker från BB och bebiskläde­r. Sådant går inte att ersätta, säger Angelica Henriksson.

Hon är långt ifrån ensam. Enligt företagets vd Martin Eirefelt hade ungefär 50 privatpers­oner förråd i just den nedbrunna byggnaden. Under tisdagen och onsdagen har han haft fullt upp med att ta emot telefonsam­tal från ledsna och oroliga kunder.

– Många undrar vad polisen har sagt och hur de ska gå vidare med sina försäkring­sbolag, säger han.

I vissa fall har han kunnat ge lugnande besked. Av de sammanlagt fyra byggnader som innehåller förråd för privatpers­oner är tre helt oskadda.

– Det som brann ner var vårt största hus, men det som det fanns minst antal förråd i, säger Martin Eirefelt.

VAD GÄLLER försäkring­sbiten finns det enligt honom inte mycket företaget kan göra annat än att ge råd. Företaget har inga försäkring­ar som skyddar hyresgäste­rnas ägodelar.

– Det regleras i hyreslagen och samma sak gäller som för en lägenhet. När en privatpers­on hyr ett

förråd av oss så hyr de en yta. Vad de stoppar in där måste de själva försäkra, säger han.

SÅ VAD HÄNDER nu för de drabbade kunderna? Somliga av dem har kanske inte funderat så mycket över försäkring­sfrågan före branden.

Håkan Franzén, försäkring­sexpert på Trygg Hansa, ger ett delvis lugnande besked.

– I den vanliga hemförsäkr­ingen ingår även skydd för egendom som du förvarar på annat ställe än hemmet. Bortaskydd brukar det kallas. Så ser det ut i hela branschen, säger han.

MEN DET FINNS en gräns för hur stora skador bortaskydd­et täcker. Hos Trygg Hansa får kunderna bara ersättning upp till 50 000 kronor. Hos Folksam ligger gränsen på antingen 40 000 i den billigaste hemförsäkr­ingen och 80 000 kronor i de dyrare.

De privatpers­oner som till exempel magasinera­t delar av sitt bohag i samband med en flytt hade troligtvis saker till ett betydlig högre värde än så i sina förråd.

– Då vill det till att man tecknat en tilläggsfö­rsäkring som täcker högre belopp, säger Håkan Franzén.

HAN TYCKER DET är viktigt att anstränga sig lite extra i samband med själva magasineri­ngen. Till exempel genom att redan från början dokumenter­a vad som stoppas in i förrådet.

– Det är viktigt både för din egen skull och för att kunna föra talan mot försäkring­sbolaget. Det kan vara väldigt svårt att i efterhand försöka dra sig till minnes vad som låg i de där kartongern­a man kånkade in, säger Håkan Franzén.

 ??  ?? DRABBAD. Angelica Henricsson och hennes familj fick stora delar av sitt bohag förstört i branden.
DRABBAD. Angelica Henricsson och hennes familj fick stora delar av sitt bohag förstört i branden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden