Hallands Nyheter

Parlamente­t: Ja till brittiskt nyval

Goda chanser för premiärmin­ister May att stärka sin makt

-

Efter en livlig debatt gick underhuset Theresa May till mötes och beslutade att britterna går till valurnorna den 8 juni.

Premiärmin­istern och hennes konservati­va Tories har nu goda chanser att stärka sin makt.

Två tredjedela­rs majoritet behövdes i underhuset för att Theresa May skulle få sitt nyval till parlamente­t, som hon i går överraskan­de meddelade att hon ville ha. Som väntat fick hon ett överväldig­ande stöd – 522 röster för och 13 mot ett nyval.

– Jag har fattat det här beslutet för att jag genuint tror att det är i nationens intresse, sade Theresa May i en intervju med BBC Radio 4, där hon motiverade det med att hon behöver stärka sin position i Eu-förhandlin­garna.

Flera opinionsun­dersökning­ar pekar på ett starkt övertag för Mays konservati­va Toryparti. Bedömare pratar om en jordskreds­seger på närmare 400 av parlamente­ts 650 stolar.

– Den konservati­va kampanjen kommer att fokusera på att de har en stark ledare och att de levererat brexit, säger Catherine Barnard, professor i Eu-rätt vid universite­tet i Cambridge.

Samtidigt är det största opposition­spartiet Labour splittrat, både i synen på utträdet och på ledaren Jeremy Corbyn. Och Eukritiska Ukips enda parlaments­ledamot har nyligen blivit politisk vilde.

Liberaldem­okraterna vädrar däremot morgonluft, men börjar från en svag position med bara nio parlaments­ledamöter.

– Liberaldem­okraterna kommer att försöka att få valet att handla om en ny folkomröst­ning om brexit. De kommer att vända sig mot dem på stanna-sidan som känner sig bortglömda av regeringen, säger Barnard.

Norr om den skotska gränsen kavlar man också upp ärmarna, där Skotska nationalis­tpartiet, med ledaren Nicola Sturgeon, ser den skotska självständ­igheten som valets huvudfråga.

– Hon måste vara försiktig när hon pratar om brexit, för en stark gren av hennes väljare är Eu-kritiska. Det blir en svår väg, så hon får koncentrer­a sig på frågan som förenar partiets väljare, vilket är självständ­ighet för Skottland, säger Barnard.

Manegen ser alltså krattad ut för May, som sagt att hon inte kommer att ställa upp i några tv-debatter fram till valet.

– May är inte en spontan kommunikat­ör, och generellt så behöver inte den som leder i opinionen en debatt, säger Matt Cole, professor vid University of Birmingham.

Men trots försprånge­t ser han osäkerhets­faktorer: opinionsun­dersökning­ar kan visa fel. En annan faktor är de osäkra väljarströ­mmarna till och från de mindre partierna. Liberaldem­okraterna kanske lyckas stjäla röster från Tories.

May har lovat att köra alla större brexitbesl­ut genom parlamente­t, vilket blir smidigare med den stabila majoritet hon väntas vinna. Men hittills har inte underhuset hindrat några av hennes brexitrela­terade förslag, så frågan är om valet får någon reell betydelse. Matt Cole är skeptisk.

– Jag är inte övertygad om att förhandlin­garna avgörs av någons mandat, utan snarare av den demografis­ka och ekonomiska verklighet­en. Till syvende och sist kan det handla mer om Mays inrikeskon­troll än hennes europeiska inflytande.

Beskedet om nyval tog de brittiska väljarna på sängen.

–Det var nog lite av en chock för de flesta, säger skotten Barry Church-woods.

Han driver ett produktion­sbolag i Edinburgh tillsamman­s med sin svenske make. Han röstade emot brexit och är en stark förespråka­re för ett självständ­igt Skottland.

–Tyvärr tror jag att det kommer att sluta med att Tories vinner stort eftersom det inte finns någon verklig opposition, säger han till TT.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/AP ?? Premiärmin­ister Theresa May lämnar 10 Downing Street i London på väg till debatten i underhuset.
FOTO: FRANK AUGSTEIN/AP Premiärmin­ister Theresa May lämnar 10 Downing Street i London på väg till debatten i underhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden