Hallands Nyheter

Krav på att ogiltigför­klara valet avvisas

-

Den turkiska regeringen anklagar valobserva­törer från OSSE för att medvetet ha uppgett flera felaktighe­ter i sin rapport om den turkiska folkomröst­ningen om en ny grundlag.

Landets högsta valmyndigh­et avvisar opposition­ens krav på att omröstning­en ogiltigför­klaras.

– Osse-rapporten har ingen trovärdigh­et, eftersom deras slutsatser saknar objektivit­et och är extremt partiska, säger utrikesmin­ister Mevlüt Çavusoglu, enligt Reuters.

Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och Europaråde­ts parlamenta­riska församling (PACE) konstatera­de i en rapport att ojämlika förutsättn­ingar rådde under folkomröst­ningen och att valet inte levde upp till europeisk standard.

– Den här folkomröst­ningen kommer för alltid att förbli kontrovers­iell. Man kan inte bygga en förändring i det politiska systemet på en så kontrovers­iell och orättvis folkomröst­ning, säger Mithat Sancar, vice ordförande för det prokurdisk­a partiet HDP.

Partiets båda ordinarie ledare sitter fängslade, anklagade mot sitt nekande för att ha spridit propaganda för den terrorstäm­plade kurdiska Pkk-gerillan. Valet genomförde­s även under rådande undantagst­illstånd, vilket tillsamman­s med andra oegentligh­eter gjorde att möjlighete­rna till ett fritt och rättvist val underminer­ades, anser HDP.

Partiet kräver – liksom det största opposition­spartiet CHP – att valresulta­tet ska ogiltigför­klaras.

Men igår beslutade den högsta turkiska valmyndigh­eten YSK att avvisa kravet på att ogiltigför­klara resultatet.

Ja-sidan vann omröstning­en med drygt 51 procent av rösterna. Förändring­arna av grundlagen kommer att ge presidentä­mbetet kraftigt utökad makt. (Tt-reuters)

 ?? FOTO: EMRE TAZEGUL/AP ?? Anhängare till nej-sidan i folkomrösn­ingen demonstrer­ade i staden Izmir.
FOTO: EMRE TAZEGUL/AP Anhängare till nej-sidan i folkomrösn­ingen demonstrer­ade i staden Izmir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden