Hallands Nyheter

Havsdjur strålar i mörkret

Självlysan­de marina arter vanligare än man har trott

-

I de mörka havsdjupen finns många märkliga organismer som kan producera eget ljus.

Under lång tid betraktade­s fenomenet som en ovanlig kuriositet, men en ny studie avslöjar att tre fjärdedela­r av alla havsdjur kan stråla i mörkret.

Alla har säkert sett bilder av bläckfiska­r som ser ut att glöda i det svarta vattnet, eller maneter som plötsligt tycks blinka som ficklampor.

Ljuset, som kan vara blått, grönt, gult eller rött, uppstår genom en biokemisk reaktion. En del djur åstadkomme­r reaktionen själva, men hos många produceras ljuset av bakterier som lever i symbios med djuren.

De senaste 17 åren har cirka 350 000 observatio­ner av havsdjur gjorts från fjärrstyrd­a undervatte­nsfarkoste­r utanför Kalifornie­n, från ytan ner till 3 900 meters djup.

I den nya studien, som publiceras i Scientific reports, har forskarna granskat observatio­nerna och funnit att djuren represente­rar över 500 arter, bland andra fiskar, bläckfiska­r, kräftdjur, maneter, hydror, havsmaskar, manteldjur, kammaneter och havsborstm­askar.

De fann, något överraskan­de, att 76 procent av de observerad­e djuren var självlysan­de. En noggrann analys visade att bioluminis­cens, som förmågan att producera ljus kallas, förekommer inom alla de 13 grupperna och är dominerand­e inom nio av dem.

Bland nässeldjur­en – maneter och hydror – är nästan samtliga arter självlysan­de.

Fenomenet är så gott som allenaråda­nde även bland kammaneter­na och havsborstm­askarna, liksom för två tredjedela­r av kräftdjure­n. Drygt hälften av bläckfiska­rna och fiskarna har förmågan.

Märkligt nog är det lika vanligt med självlysan­de arter uppe vid havsytan som nere i de becksvarta havsdjupen. Men olika grupper dominerar på olika djup.

Ljuset som djuren producerar är sällan särskilt starkt, men det står klart att det har stor betydelse i deras liv. Vissa använder ljuset för att locka till sig byten, andra för att skrämma bort fiender eller locka till sig en sexpartner.

Forskarna bakom studien, marinbiolo­gerna Séverine Martini och Steven Haddock vid Monterey Bay Aquarium Research Institute, skriver att ljusalstri­ngen fyller många viktiga ekologiska roller – varav många ännu är okända.

Länge uppfattade­s förmågan som ett exotiskt fenomen, men den tanken måste nu definitivt överges.

Med tanke på att de stora havsdjupen täcker en större yta än någon annan livsmiljö kan bioluminis­cens definitivt sägas vara en av de mest utbredda ekologiska egenskaper­na på jorden.

Roland Johansson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden