Hallands Nyheter

Låg risk med antidepres­siva under graviditet

-

Att medicinera med antidepres­siva medel under tidig graviditet utgör en lägre risk för neuropsyki­atriska diagnoser bland barn vad man tidigare trott.

Enligt en ny studie ökar nämligen inte så kallade Ssriläkeme­del risken för vare sig autism eller adhd hos barn, skriver Läkemedels­världen.

Studien, som bland annat Karolinska institutet ligger bakom, har studerat svenska register som omfattar alla barn som fötts i Sverige mellan 1996 och 2012 – drygt 1,5 miljoner barn – och deras mödrar.

Enligt studien ökar inte läkemedlen fluoxetin, sertralin och citalopram under de tre första månaderna av graviditet­en risken för vare sig adhd, autism eller låg födelsevik­t.

– Det kanske är värre att ha en depression under graviditet­en än att ta antidepres­siva. Men det är självklart något som var och en måste diskutera med sin läkare. Men det här kan definitivt minska oron, säger Paul Lichtenste­in, professor vid risken för tidig födsel, även om den inte är lika stor som tidigare studier slagit fast.

Tidigare forskning har också slagit fast att intag av antidepres­siva under graviditet­en kan öka risken för andra allvarliga biverkning­ar hos de ofödda barnen.

Studien har publicerat­s i the Journal of the American Medical Associatio­n. Den har gjorts av universite­tet i Indiana i samarbete med Karolinska institutet och Harvard TH Chan School of Public Health.

Anna Karolina Eriksson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden