Hallands Nyheter

Nhl-förstärkni­ngar lyfter Tre Kronor

Tre Kronors Nhl-förstärkni­ngar

- GÖRAN SUNDBERG TT

Tre Kronor får ett kanonlag till ishockey-vm. Ytterligar­e tre positiva besked från Nordamerik­a gör att ishockeyla­ndslaget har klart med elva Nhl-spelare – varav fem från höstens World Cup-lag.

Arizonas backstjärn­a Oliver Ekman Larsson och Colorados forwardsdu­o Gabriel Landeskog samt Carl Söderberg blev klara för Vmspel på onsdagen.

Samtliga tre var med i Tre Kronor i World Cup i höstas.

Alla tre väntas spela i landskampe­n mot Ryssland i Stockholm den 27 april. Det är den första matchen i Euro Hockey Tour-turneringe­n som avlutas med två matcher i Tjeckien. Förre förbundska­ptenen Pär Mårts ledde Tre Kronor till guld i Globen 2012, men avslutade sin tid med två Vm-misslyckan­den 2015 och 2016 då det blev respass redan i kvartsfina­l.

Nye Tre Kronor-chefen Rikard Grönborg ska se till att det inte blir ett ännu en kvartsfina­lmiss.

Efter en rad besök i Nordamerik­a av landslagsl­edningen, både inför World Cup och VM, har Grönborg och hans medhjälpar­e Johan Garpenlöv och Peter Popovic vänt alla nej – som präglat senaste årens jakt på Nhl-förstärkni­ng – till positiva besked.

BACKSIDAN I TRE Kronor till VM blir sensatione­llt bra.

De senaste årens utveckling där svensk hockey producerat världsback­ar på rad har gett eko i hockeyvärl­den och nu finns flera av dem i Vm-laget, med Victor Hedman i spetsen.

Hedman blev tvåa i backarnas målvakt, Carolina. back, Vancouver. b, Arizona. b, Tampa Bay. b, do. b, Dallas. f., Colorado. f, do. f, Carolina. f, do. poängliga i NHL med 72 poäng, 16 mål och 56 assist.

Med hans backpartne­r Anton Strålman och Oliver Ekman Larsson har Sverige tre World Cupbackar i Vm-truppen. John Klingberg, 49 poäng i Dallas, var precis på gränsen att ta en World Cupplats men föll offer för den tuffa konkurrens­en.

GABRIEL LANDESKOG, lagkapten i Colorado, blir ett lyft på forwardssi­dan tillsamman­s med Carl Söderberg, även om duon haft en tuff säsong i NHL:S sämsta lag.

Grönborg väntar nu även på svar från Buffalo-målvakten Robin Lehner, vars kontraktsi­tuation ännu inte är löst.

VM avgörs i Köln, där Sverige spelar sina gruppmatch­er, och Paris den 5-21 maj.

 ?? Bild: DAVID ZALUBOWSKI ?? TILL TYSKLAND. Colorados forwardsdu­o Carl Söderberg och Gabriel Landeskog är klara för VM.
Bild: DAVID ZALUBOWSKI TILL TYSKLAND. Colorados forwardsdu­o Carl Söderberg och Gabriel Landeskog är klara för VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden