Hallands Nyheter

Brist på mineraler

-

EÄr det vanligt med vitamin- och mineralbri­st i Sverige? Vilka är riskgruppe­rna? Och stämmer det att brist gör oss sugna på godis, chips och andra onyttighet­er?

n engelsk nutritioni­st – som citerats i svenska hälsotidni­ngar – kopplar samman längtan efter olika onyttighet­er med mineralbri­st. Sugen på sött godis? Då behöver kroppen egentligen krom.

Chokladsug­en? Då kan du lida brist på magnesium.

Längtar du efter chips? Din kropp behöver mer natrium.

Stark längtan efter särskilda saker är enligt detta synsätt kroppens sätt att tala om för oss att något saknas. Genom att sända dessa signaler till hjärnan kan kroppen upprätthål­la sin balans av mineraler och vitaminer.

MEN INGRID LARSSON, näringsfys­iolog på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t, instämmer inte i resonemang­et.

– Man ska inte blanda ihop olika begär, så kallade cravings, med mineralbri­st. Det finns ännu inget vetenskapl­igt underlag för att brist på ett visst mineral skapar olika slags sug. Det är snarare ett sätt att rättfärdig­a att man är sugen på exempelvis choklad. I annat fall borde ju personer med järnbrist ha ett starkt sug efter kött, säger hon.

Cravings under graviditet är däremot något annat.

– Här har vi ett gradvis ökande energibeho­v i kombinatio­n med hormonförä­ndringar, som kan skapa stark önskan efter olika saker.

Men den vanligaste formen av cravings har med ätstörning­ar och psykologis­ka faktorer att göra. De kan förekomma vid exempelvis bulimi, berättar Ingrid Larsson.

TORRT, LIVLÖST HÅR och sköra, spruckna naglar brukar anses vara tecken på mineraloch vitaminbri­st.

– Brist på vitaminer kan ge många symptom, men man ska inte börja experiment­era och ta tillskott innan man har fått det bekräftat. Om du börjar självmedic­inera och sen går till doktorn kan du ha maskerat eventuella andra problem, säger Ingrid Larsson och tar järn som exempel:

– Anta att du är trött och tror att du har järnbrist. Du börjar ta järntillsk­ott, men blir inte bättre. Din läkare går vidare med din idé om järnbrist och tar blodprov, som visar på normala järnvärden eftersom du tar tillskott. I själva verket kanske du lider av någon annan sjukdom med liknande symptom som vid järnbrist. Men diagnosen fördröjs på detta sätt.

Misstänker du mineral- eller vitaminbri­st, gör ingenting utan gå först till läkaren, är hennes råd.

LENA HULTHÉN, PROFESSOR i klinisk nutrition vid Göteborgs universite­t, forskar om mineraler med fokus på järn och dess samspel med andra vitaminer och mineraler, som jod och selen.

– 30–40 procent av alla svenska kvinnor i fertil ålder har järnbrist, vilket framför allt beror på menstruati­on. I tonåren har man dessutom en tillväxtpe­riod, vilket kan innebära att järndepåer­na blir helt tömda, berättar hon.

En annan riskgrupp är de som helt väljer bort kött.

– Vegankost behöver inte vara fel. Framför allt äter många män i medelålder­n för mycket kött. Men tar man bort kött måste denna järnkälla ersättas. Det är lätt hänt att man bara väljer bort något.

DE VITAMINER OCH mineraler som en del av befolkning­en framför allt lider brist på är just järn, men även D-vitamin och vitamin B12.

– Vad gäller B12 har vi normalt ett bra lager i kroppen som räcker två–tre år. Men om man äter ensidigt och utesluter kött under lång tid kan man få brist på både järn, D-vitamin och B12. Det luriga är att en del vitaminer och mineraler bara finns i vissa grupper av livsmedel. Om man äter utifrån en diet där man utesluter en sådan grupp, löper man större risk att få brist, säger Ingrid Larsson.

Ett sådant exempel är vegankost. Eftersom D-vitamin och B12 saknas i mat från växtriket, behöver veganer tillskott eller välja berikade livsmedel. Men även för lakto-ovo-vegetarian­er kan intaget bli

för lågt, trots att vitamin B12 finns i både mjölkprodu­kter och ägg.

Järn finns i en del vegetabili­er som baljväxter, sojaproduk­ter, fröer, gröna bladgrönsa­ker, fullkorn och nötter. Däremot har kroppen svårare att ta upp järn i vegetarisk mat än i animalisk. Därför är det särskilt viktigt att välja järnrik vegetarisk mat i kombinatio­n med något C-vitaminrik­t.

D-vitamin, som egentligen inte är ett vitamin utan ett hormon, bildas när vi vistas i solen. Men det är bara mitt på dagen under april till september, som D-vitamin kan bildas i kroppen. Å andra sida räcker det att vistas i solen 15–20 minuter, säger Ingrid Larsson.

– Resten av året får vi satsa på att få i oss D-vitamin via maten.

C-vitaminbri­st är mycket ovanligt och upptäcks bara hos ett par personer per år. Dessa har ätit ensidigt och ingen frukt och grönt under lång tid.

Men om man inte ser upp kan man få jodbrist genom att exempelvis följa kostrekomm­endationen om minskat saltintag.

– Vi bör dra ner på saltet. Samtidigt är joderat salt vår huvudkälla till jod. Att välja bort jodberikat salt är därför bland det knasigaste man kan göra, säger Ingrid Larsson.

Jod är viktigt, eftersom det ingår i sköldkörte­lhormoner som deltar i ämnesomsät­tningen. Viktiga källor utöver joderat koksalt är fisk, skaldjur och ägg.

Ingrid Larssons råd till både barn och vuxna för att undvika vitamin- och mineralbri­st är enkelt: se till att äta varierat så får du i dig de vitaminer och mineraler som du behöver.

”Brist på vitaminer kan ge många symptom, men man ska inte börja experiment­era och ta tillskott innan man har fått det bekräftat” INGRID LARSSON Näringsfys­iolog på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden