Hallands Nyheter

Kosttillsk­ott kan bli för mycket av det goda

- MARIA BACKMAN sondag@gp.se

Kroppen behöver vitaminer och mineraler för att fungera. Men balansgång­en mellan vad som är lämpliga och skadliga nivåer kan vara hårfin.

Kroppen kan inte själv skapa vitaminer och mineraler. Därför måste vi tillföra dem genom kosten. Brist kan ge sjukdomssy­mptom, men för mycket av vissa ämnen kan vara skadligt.

Livsmedels­verket påpekar att det kan vara relativt liten marginal mellan vilka nivåer som betyder skadliga brister, som är nyttiga för kroppen och vilka som kan leda till negativa effekter. Brist på selen kan exempelvis bidra till hjärtmuske­lförändrin­gar och ökad risk för vissa cancerform­er. Men för mycket av vitaminern­a A, D, E och K vara skadligt, eftersom de lagras i fettväven. Vissa mineraler, som järn, är mycket farliga att överdosera.

– Vid långvarigt intag av höga doser järn kan sekundär hemokromat­os utvecklas, det vill säga kroppen kan inte reglera järnupptag­et utan bygger in stora mängder järn i alla celler. Detta kan i sin tur påverka hormonsyst­emet, berättar Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universite­t.

SÅ HUR VET vi vad som är lagom mängd vitaminer och mineraler? Enligt Livsmedels­verket räcker det för de flesta att äta vanlig mat för att få i sig det kroppen behöver. Vanligtvis är det svårt att komma upp i för höga intag av vitaminer och mineraler från vanlig mat. Detta kan däremot ske med kosttillsk­ott.

Livsmedels­verkets hållning är att de flesta inte behöver extra tillskott av vitaminer och mineraler. Däremot kan personer som inte äter alla sorters livsmedel, eller som har någon sjukdom som leder till ökat behov, behöva ta tillskott.

Men kosttillsk­ott är inte lika effektiva som frukt och grönsaker vad gäller att förebygga sjukdomar som hjärtoch kärlsjukdo­mar och vissa typer av cancer. En orsak kan vara att frukt och grönt innehåller antioxidat­iva ämnen som skyddar cellerna i kroppen.

– Det är bra att det finns vitamin- och mineraltil­lskott, men det är inte det man ska förlita sig på, säger Lena Hulthén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden