Hallands Nyheter

Brandmisst­änkt begärs häktad

STORBRANDE­N: Den man som misstänks för grov mordbrand har en yrkesmässi­g koppling till lokalen som brann i Falkenberg­s hamnområde. I dag avgör Varbergs tingsrätt om han ska häktas.

-

För bara några dagar sedan var Medborgars­kolans lokaler i gamla gjuteriet något av ett nav för Falkenberg­s musiker. Nu ser det ut som att en bomb slagit ner och raderat allt.

– DET HÄR får nog rätt stora konsekvens­er. Framför allt för de ungdomar som börjat köpa på sig instrument och ordna spelningar. Helt plötsligt har allt försvunnit och de måste börja om från noll. En del fortsätter aldrig efter en sådan här grej, säger Kastriot Zeqiri.

HAN ÄR MUSIKANSVA­RIG på Medborgars­kolan Amplified i Halland. I den eldhärjade byggnaden hade de bland annat en lokal dit ungdomar kunde komma och prova på att spela på lånade instrument.

MEN DET ÄR inte den biten som oroar Kastriot Zeqiri mest. Den verksamhet­en går att bygga upp igen. Han tänker på de tiotal band som hyrde in sig i Medborgars­kolans replokaler och förvarade all sin privata utrustning där.

– Vi hade en spelning inbokad i juli som vi höll på att repa in. Nu ser det inte ut som att vi har några prylar kvar så vi har fått ställa in, säger Johan Axelsson, trummis i rockbandet Long road down.

Han uppskattar att bandet hade utrustning till ett värde av åtminstone en kvarts miljon kronor i lokalen. Nu försöker de rota fram kvitton och bilder som ska styrka det. Förhoppnin­gsvis täcker hemförsäkr­ingarna det mesta. Men även rockband har saker som är väldigt svåra att ersätta med reda pengar.

Att Medborgars­kolan hade replokaler i den brandhärja­de byggnaden innebär en rejäl törn för det lokala kulturlive­t. Åtminstone tio band har fått all sin utrustning förstörd.

– VÅR GITARRIST har samlat på sig grejer i 30 års tid. Vintage Les Paulgitarr­er och Marshall-stärkare, väl-

 ?? Bild: PRIVAT ?? DRABBADE. Bandet Vatos Locos tillhör de som fått sina instrument förstörda.
Bild: PRIVAT DRABBADE. Bandet Vatos Locos tillhör de som fått sina instrument förstörda.
 ?? Bild: PRIVAT ?? BORTA FÖR ALLTID. En mängd fullt utrustade trumset tillintetg­jordes.
Bild: PRIVAT BORTA FÖR ALLTID. En mängd fullt utrustade trumset tillintetg­jordes.
 ?? Bild: PRIVAT ?? INNAN BRANDEN. Bild från en av de nedbrunna replokaler­na.
Bild: PRIVAT INNAN BRANDEN. Bild från en av de nedbrunna replokaler­na.
 ??  ?? FÖRLORADE ALLT. Mac Johanssons studio är totalförst­örd och all utrustning har gått förlorad i branden. ”Det här känns för jävligt”, säger han.
FÖRLORADE ALLT. Mac Johanssons studio är totalförst­örd och all utrustning har gått förlorad i branden. ”Det här känns för jävligt”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden