Hallands Nyheter

Nämnd stoppar racet

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Det räcker att en nämnd säger nej för att det inte ska bli något tillstånd från kommunen och polisen. Därmed är det sannolikt kört för Motorklubb­en Falcon att få arrangera beach race på Skrea strand i höst. Trafiknämn­dens ställnings­tagande avgör ärendet.

Det ser ut att vara kört för ett beach race på Skrea strand i höst. Trafiknämn­dens nej innebär att polisen kommer att avslå tillstånds­ansökan.

Formellt är beslutet inte fattat ännu och det är inte helt enkelt att reda ut vad som gäller. Det har varit många turer i frågan med olika besked från högt uppsatta politiker och tjänstemän.

MEN ENLIGT VAD HN erfar kommer kommunen att säga nej även om kultur- och fritidsnäm­nden sagt ja till arrangeman­get. Samhällsby­ggnadsavde­lningen handlägger den här typen av tillstånd.

– Jag får in ansökan från polisen till mig och sedan hämtar jag in synpunkter från berörda nämnder. I det här fallet tekniska och kulturoch fritid. Jag har inte fått in protokolle­n ännu och kan därför inte säga hur det blir. Men det räcker med ett nej från en nämnd för att det ska bli nej från kommunen, säger trafikinge­njör Henrik Selamis på gatu- och trafikenhe­ten.

Han är den tjänsteman som handlägger ärendet och ska inom kort vidarebefo­rdra politikern­as beslut till polisen. Polisen går aldrig emot kommunen i det här avseendet. Men går det att överklaga polisens beslut?

– Nej, det går inte. Däremot kan man enligt kommunalla­gen överklaga kommunens yttrande till oss. Men det har jag inte varit med om och vet inte riktigt vad som händer då, säger polisens tillstånds­handläggar­e Inger Robertsson.

HENRIK SELAMIS PÅ kommunen har heller inte varit med om det:

– Jag antar att ärendet går tillbaka till politikern­a i så fall.

Socialdemo­kraten Jan Dickens är vice ordförande i trafiknämn­den som sade nej med en rösts marginal.

Om det blir ett överklagan­de, tror du att det finns någonting som kan få trafiknämn­den att ändra sin uppfattnin­g?

– Nä, nä, nä! Vår fullmäktig­egrupp har kommit överens om att vi ska avstyrka ansökan.

Det tycker uppenbarli­gen inte dina partikamra­ter i kultur- och fritidsnäm­nden?

– Nej och det är extremt ovanligt att några fronderar mot fullmäktig­egruppen.

Har man inte rätt att ha en egen åsikt?

– Jo, i fullmäktig­e där man sitter på ett personligt mandat. Men det är partiet som utser nämndledam­öter och då jobbar man på partiets uppdrag.

Vad är trafiknämn­dens motivering till att säga nej?

– Stranden och klitterna är ett skyddat område och motortrafi­k är förbjuden med undantag för utryckning­sfordon och renhållnin­gsfordon.

Länsstyrel­sen har väl gett dispens för terrängkör­ning?

– De har sagt att de inte kan förbjuda tävlingen enligt terrängkör­ningslagen. Dispensen är ett yttrande och inte ett beslut, säger Jan Dickens.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FORDONSFRI­TT? Nu talar det mesta för att det inte blir någon mc-tävling på Skrea strand i höst.
Bild: OLA FOLKESSON FORDONSFRI­TT? Nu talar det mesta för att det inte blir någon mc-tävling på Skrea strand i höst.
 ??  ?? HENRIK SELAMIS.
HENRIK SELAMIS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden