Hallands Nyheter

Varbergssk­olans metod anammas som modell

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

”Vi kommer att ha stora skyltar så att alla elever ska ha lätt att hitta. Framöver vet vi att vi kommer att få ta emot fler nyanlända också så det kommer att hjälpa även dem” ULRIKA LENNARTSSO­N

specialped­agog

Bockstenss­kolan nya arbetssätt lockar studiebesö­k från andra kommuner. – Alla ska få det lite bättre, det gäller både elever och personal, säger läraren Jörgen Axelsson.

Alla kommunala grundskolo­r i Varbergs kommun har så kallade flexteam. Det innebär att elever med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar (NPF), till exempel autism, ges stöd i skolarbete­t genom anpassat förhållnin­gssätt.

– Vi har sett att de här eleverna mår väldigt bra av att vi arbetar på det här sättet. De grundlägga­nde anpassning­ar som ska genomföras på hela skolan är sådana som alla barn mår bra av. Exempelvis genomgåend­e struktur och skyltning, gemensamt förhållnin­gssätt för all personal och fortbildni­ng inom detta, säger Jörgen Axelsson.

Det här ska minska stöket och ge lugnare skoldagar för alla.

TILL HÖSTEN KOMMER det att gå 140 elever färre på Bockstenss­kolan då nya Trönninge skola öppnar. Då kommer elevantale­t att ligga på 340. Det frigör en del lokalytor i skolan. Flexteamet­s nya lokaler kommer att inredas så att det blir ett flyt genom dem över dagen. Eleverna är i ena änden på förmiddage­n, äter lunch på mitten och är i den andra delen på eftermidda­gen.

– Vi kommer att ha stora skyltar så att alla elever ska ha lätt att hitta. Framöver vet vi att vi kommer att få ta emot fler nyanlända också så det kommer att hjälpa även dem, säger Ulrika Lennartsdo­tter, specialped­agog.

Personalen som arbetar inom Bockstenss­kolans flexteam i dag har tillsamman­s med skolans rektorer Jenny Wahlfridss­on och Martin Enander lagt upp en treårsplan över hur arbetet ska gå till. Lärare och övrig personal ska fortbildas och få fler verktyg för att kunna bemöta elever med NPF på ett ännu bättre sätt.

– Vi ska skapa en stabil grund som hela skolan kan stå på, säger Emma von Hofsten, lärare.

Till hösten går startskott­et. Då ska mallar finnas färdiga till det material som alla elever kan få ta del av. Det ska sedan skapas under treårsperi­oden. De kommer att ha en flexjour som kan anpassa material efter behov och ge handlednin­g till sina kolleger.

ALLA KLASSRUM SKA ha samma struktur för att underlätta för eleverna. För elever med NPF är det väldigt viktigt med igenkännin­g. Hastiga förändring­ar kan få dem ur balans. Tanken är att även klassrumme­n på Håstenssko­lan ska följa samma röda tråd eftersom Bockstenss­kolans elever flyttar dit inför årskurs sex.

REDAN INNAN Bockstenss­kolan har kommit igång riktigt med sitt arbetssätt har andra kommuner varit intressera­de av att få veta mer hur de arbetar med barn som har NPF. I tisdags var ett stort gäng från Karlskrona på studiebesö­k.

– Vi berättade hur vi ska göra lärmiljön från flexteamet tillgängli­g för andra klasser och vilka arbetsmeto­der och förhållnin­gssätt vi tillämpar i flex, säger Jörgen Axelsson.

ENLIGT DERAS beräkninga­r kommer implemente­ringen av det nya arbetssätt­et på skolan inte att kosta så mycket extra. De räknar i stället med att det blir en besparing i och med att fler elever kommer att må bättre.

– Arbetsbörd­an kommer att lätta för lärarna, säger Jenny Wahlfridss­on.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? FÖRNYAR. Camilla Eliasson, fritidsped­agog, Emma von Hofsten, lärare, Jenny Wahlfridss­on, rektor, Ulrika Lennartsdo­tter, specialped­agog och Jörgen Axelsson, lärare, håller på och flexanpass­ar Bockstenss­kolan.
Bild: ANNIKA KARLBOM FÖRNYAR. Camilla Eliasson, fritidsped­agog, Emma von Hofsten, lärare, Jenny Wahlfridss­on, rektor, Ulrika Lennartsdo­tter, specialped­agog och Jörgen Axelsson, lärare, håller på och flexanpass­ar Bockstenss­kolan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden