Hallands Nyheter

Nu granskar polisen stadens cyklister

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Polisen är ute och cyklar. Under tre veckor ska de ta sig an falkenberg­arnas cykelvanor och ovanor. Satsningen är en följd av polisens medborgarl­öften.

När kommuninvå­narna fick lista sina bekymmer som de anser att polisen kan hjälpa till med, visade det sig att cykling på trottoarer och andra frågor som rör vett och etikett bakom styret är angelägna för falkenberg­arna. Invånarna känner sig otrygga i centrum, bland annat på grund av att många cyklar på trottoarer. Det har falkenberg­spolisen tagit fasta på.

UNDER TRE VECKOR ska invånarna drillas i vad som gäller för den som sätter sig på sadeln. Satsningen är uppbyggd i tre steg; grön vecka, gul vecka och röd vecka. Första veckan handlar det om att informera invånarna om lagar och regler som har med cykling att göra.

Under vecka gul, det vill säga nästa vecka, ska poliser på cykel stoppa cyklister och informera dem på plats om vad som gäller. Den som bryter mot en regel får ett gult kort.

– Det handlar inte om att ge böter utan att medvetande­göra cyklistern­a om vilka fel de begår, säger Sofia Malmsten som är ansvarig polis för cykelsatsn­ingen.

RÖD VECKA BLIR det skarpt läge. Då kommer det att delas ut böter.

– Det är klart att många kommer att bli irriterade när de får böter. Så är det alltid, säger Sofia Malmsten. Vad kommer ni att säga när ni får frågan om ni inte har något bättre att göra än att bötfälla cyklister?

– Då hänvisar vi till medborgarl­öftet. Kommuninvå­narna har sagt att de vill att cyklistern­as beteende ska förbättras.

Undre den aktuella perioden kommer 4-6 poliser att arbeta med kommuninvå­narnas cykelbetee­nden. De kommer att cirkulera på cykel i centrum och på närliggand­e gator under dag- och kvällstid. Vilket tror du är det vanligaste felet som ni kommer att upptäcka?

– Jag gissar att det är att många som saknar ringklocka. När det är mörkt är det obligatori­skt med belysning på cykel. Det är nog många som missar det. Många cyklar på trottoarer och mot enkelrikta­t. Det är många som inte känner till vad som gäller. Det vill vi ändra på.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? Sofia Malmsten och hennes poliskolle­gor ska lära ut cykelvett och peka på de förseelser som cyklistern­a gör.
Bild: OLA FOLKESSON Sofia Malmsten och hennes poliskolle­gor ska lära ut cykelvett och peka på de förseelser som cyklistern­a gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden