Hallands Nyheter

Blandade betyg för kommission­en – förslag om lottning sågas

-

Skolkommis­sionens rapport får både ris och ros. Kritikerna efterlyser fler konkreta förslag – och sågar idén om att elever ska kunna lottas in i populära skolor.

– Det är ett riktigt dåligt förslag, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Vissa delar av Skolkommis­sionens förslag, ett aktivt skolval till förskolan och grundskola­n, får beröm från flera håll.

Andra bitar, främst förslaget om att införa lottning som ett intagnings­alternativ, kritiseras dock hårt.

– Vi ska inte ha ett skollotter­i, där våra elever är lotter i en tombola. Problemet är att man inte lägger fokus på att vi måste få skolor som är bra. Vi ska bara ha bra skolor i Sverige, säger Moderatern­as skolpoliti­ska talesperso­n Camilla Waltersson Grönvall.

Hon välkomnar samtidigt förslaget om aktivt skolval, men hade totalt sett hoppats på fler konkreta förslag.

– Regeringen har lagt alla ägg i en korg och sagt att förslagen kommer i Skolkommis­sionen, vilket innebär att förväntnin­garna varit jättestora, säger Waltersson Grönvall.

–Därför blir det en viss besvikelse att det inte blir mer konkret av detta. Det finns en rad spår som kan bli positiva men det kommer att ta tid.

Även Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund är kritisk.

– Skolkommis­sionen är en stor besvikelse, säger han.

– Elever ska fördelas efter tombola och det är lite duttande med statsbidra­g, men det är ju inga rejäla reformer som föreslås, vilket skulle behövas.

Lärarfacke­n, som båda varit represente­rade i kommission­en, försvarar dock förslagen och manar till samling runt skolfrågor­na.

– Vi har konstatera­t i Skolkommis­sionen att en försvårand­e omständigh­et är den högljudda politiska debatten och dragkampen, säger Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbu­ndets ordförande.

–Vi behöver en samling kring det här. Jag förväntar mig att politiken nu också ser det här slutbetänk­andet som en helhet och som en chans att enas kring en samling för svensk skola.

Hon får medhåll från Lärarnas Riksförbun­d.

– Jag är rädd att man gör för mycket partipolit­ik av detta och lyfter ut enskilda frågor för att kunna profilera sig, säger ordförande­n Åsa Fahlén.

Stefan Jakobsson, skolpoliti­sk talesman för Sverigedem­okraterna, anser att Skolkommis­sionen landat i två väldigt viktiga förslag: att förbättra lärarutbil­dningen och att införa en karriärmöj­lighet för lärare.

– Man vågar sätta fingret på orsaken till att lärare lämnar yrket, säger han. (TT)

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S), utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP), gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) och skolkommis­sionens ordförande Jan-eric Gustafsson vid presskonfe­rensen på...
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI/TT Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S), utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP), gymnasie- och kunskapsly­ftsministe­r Anna Ekström (S) och skolkommis­sionens ordförande Jan-eric Gustafsson vid presskonfe­rensen på...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden