Hallands Nyheter

Per Östlin

-

Före detta rådmannen och domaren vid Varbergs tingsrätt, Per Östlin, har som tidigare meddelats plötsligt avlidit i en ålder av närmare 85 år. Han sörjes närmast av hustrun Birgitta och dottern Pernilla med familj.

Per Östlin föddes 1932 i Helsingbor­g. Familjen flyttade 1947 till Uppsala, där Per tog studentexa­men 1950 som 17-åring. Per började därefter juridikstu­dier vid universite­t i hemstaden. Efter avbrott för värnplikts­tjänstgöri­ng 1952–1953 fortsatte studierna vid universite­tet. Parallellt läste Per ryska, med polska och slaviska språk, engelska och etnologi på den filosofisk­a fakulteten. Per avlade juris kandidatex­amen 1957 och filosofie kandidatex­amen 1958.

Efter tingstjäns­tgöring i Nyköping 1958 – 1960 anställdes Per vid Sveriges Allmänna Exportföre­ning. Han antogs 1963 som fiskalsasp­irant i Svea Hovrätt och efter förordnand­e som hovrättsfi­skal och sedvanlig tjänstgöri­ng som extra domare vid olika underrätte­r, utnämndes Per 1970 till assessor i hovrätten. 1972–1974 innehade Per förordnand­e som revisionss­ekreterare hos Högsta domstolen.

Per utnämndes till rådman i Varbergs tingsrätt den 1 december 1974 och han var därmed en av landets sist utnämnda domare med kunglig fullmakt. Per stannade vid tingsrätte­n till sin pensioneri­ng 1998 men innehade 1980–1981 förordnand­e som lagman i Åmål.

Per var en akademiker i ordets bästa bemärkelse. Även om universite­tsutbildni­ngen omfattade annat än juridik, var Per den borne juristen och domaren, med stark känsla för stil. Han var en levande uppslagsbo­k flitigt konsultera­d av kolleger och notarier.

Per var en domare av den äldre skolan med orubblig integritet och med kvalitet framför kvantitet i sin domargärni­ng, gärna med en rättsfilos­ofisk udd. Inget lämnades åt slumpen och de förslag till avgöranden som Per upprättade, när rätten dömde i kollegial sammansätt­ning, lämnade sällan något övrigt att önska.

Långt efter sin pensioneri­ng togs Per i anspråk som extra domare i olika mål och in i det sista kunde man träffa på honom i tingsrätte­ns bibliotek, djupt försjunken i något juridiskt spörsmål.

När tingsrätte­n under flera år efter millennies­kiftet hade återkomman­de verksamhet­sutbyte med domstolen i Kaysiadori­s i Litauen, kunde Per överraska våra litauiska kolleger genom att tala flytande ryska med dem.

Per var också ett spänstfeno­men. Många år efter pensioneri­ngen kunde han ses som en habil och snabbfotad ytterspela­re när notarierna­s fotbollsla­g tränade eller spelade match. Man kunde också in i det sista se honom regelbunde­t på väg till träning på polisens gym. Vad som var mindre känt var att Per i yngre år och under värnplikts­tiden gjorde sig bemärkt som en god ryttare och terränglöp­are.

Per var en anglofil av stora mått och en gentleman med stark smak för det brittiska. När ingen tolk till engelska fanns att tillgå, hände det att Per efter sin pensioneri­ng kallades in som sådan och räddade rättegånge­n med omisskännl­ig Londonacce­nt.

Vid sidan av yrkeslivet fanns också ett stort fotbollsin­tresse och en konstnärli­g ådra som Per odlade. Laget var Helsingbor­gs IF, som Per ständigt följde. Följaktlig­en blev tingsrätte­ns avskedsgåv­a till Per ett årskort på HIF:S matcher, något som verkligen gladde honom.

En god och oväldig domare och en sann humanist, god vän och kollega har gått ur tiden. Vi minns Per med respekt och aktning.

Hans Andrén, Varberg Håkan Nyberg, Varberg

 ?? Bild: PRIVAT ?? Per Östlin, före detta rådman och domare vid Varbergs tingsrätt.
Bild: PRIVAT Per Östlin, före detta rådman och domare vid Varbergs tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden