Hallands Nyheter

Välgjord mammafixer­ad italiensk nostalgitr­ipp

- MATS JOHNSON

Minnen av min mamma, regisserad av 77-årige Marco Bellocchio, inleds i total lycka med att en ung mamma dansar rock and roll med sin nioårige son Massimo. Sedan blir det, med undantag av några nostalgisk­a och kärleksful­la återblicka­r, mest elände. Mamman dör. När lille Massimo inte får det stöd han behöver från kyrkan söker han tröst hos fantasifig­uren och demonen Belphegor, som får lite för stort utrymme i filmen.

Vi får följa Massimo Gramellini under några decennier fram till 1999 i hans hemstad Turin.

I VUXEN ÅLDER är Massimo, spelad av Valerio Mastandrea, framgångsr­ik sportrepor­ter på La Stampa, men också något av en enstöring som har svårt att hantera sociala situatione­r. Han kan helt enkelt inte släppa mammans död. Här finns en gåta att lösa, en gåta som för den filmvane är tämligen lättlöst.

När regissör Bellocchio­s karriär började ta fart på 1970-talet hamnade han, på det internatio­nella filmplanet, i skuggan av giganter som Fellini, Scola och Antonioni. Den blytunga konkurrens­en slipper han, förstås, i dag.

MINNEN AV MIN mamma är välgjord i klassisk italiensk stil, men hur man än vrider och vänder på saken är den här filmen i första hand en italiensk angelägenh­et.

På hemmaplan är Gramellini en kändis, han var journalist­en som gav uttrycket ett brev (publicerat i La Stampa) betyder så mycket en helt ny innebörd.

JAG HADE ALDRIG hört talas om Massimo Gramellini tidigare, vilket visade sig att vara en nackdel när man ser filmen.

 ?? Bild: SIMONE MARTINETTO ?? TAJTA. Massimo (Dario Dal pero) och hans mamma (Barbara Ronchi) är oskiljakti­ga fram tills hennes bortgång.
Bild: SIMONE MARTINETTO TAJTA. Massimo (Dario Dal pero) och hans mamma (Barbara Ronchi) är oskiljakti­ga fram tills hennes bortgång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden