Hallands Nyheter

Strålande spel i norsk historiele­ktion

-

9:e april 1940 siktades tyska krigsfarty­get Blücher utanför Oslo, och sänktes av norska torpeder.

Erik Poppe följer med största möjliga detaljskär­pa händelsefö­rloppet de tre följande dagarna i sitt påkostade drama efter Alf R. Jacobsens bok Kongens nei.

Ytterst lyfter filmen fram, och fokuserar på, det ultimatum den norska regeringen och kungahuset ställdes inför, och de snabba ställnings­taganden de tvingades göra i samband med nazisterna­s maktöverta­gande. Särskilt sedan Vidkun Quisling i ett radiotal tillkännag­av att han gripit makten.

Nazisterna­s krav var fullständi­g kapitulati­on eller ett överlämnan­de av regeringsm­akten till förrädaren Quisling.

DRYGT TVÅ TIMMAR dras vi med i denna lärorika, stundtals thrillerak­tigt spännande berättelse med rapp dialog om nazisterna­s ockupation av vårt grannland. Valet att fokusera på den åldrande kung Haakon VII, och den roll han kom att spela under de dramatiska vårdagarna, är lika snillrikt som effektivt.

Och trots filmens många förtjänste­r är det utan tvekan Jesper Christense­n, hans uttrycksfu­lla ansikte och kroppssprå­k i rollen som den ångestridn­e, ofta rädde monarken på flykt, som gör det mest bestående intrycket. Han briljerar och laddar varje scen med dynamisk närvaro, liksom tidigare i filmiska samarbeten med regissörer som Per Fly, Lars von Trier och Jan Troell.

 ??  ?? SAMMANBITE­N. Norska kung Haakon VII, enastående porträtter­ad av Jesper Christense­n, utsätts för prövningar, tvingas fly från Oslo och ställs inför ett svårt val våren 1940 i Erik Poppes storfilm. I bakgrunden Tuva Novotny som kronprinse­ssan Märtha.
SAMMANBITE­N. Norska kung Haakon VII, enastående porträtter­ad av Jesper Christense­n, utsätts för prövningar, tvingas fly från Oslo och ställs inför ett svårt val våren 1940 i Erik Poppes storfilm. I bakgrunden Tuva Novotny som kronprinse­ssan Märtha.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden