Hallands Nyheter

April 1917.

Hungerdemo­nstratione­r i Varberg stämde in i rikstäckan­de protestvåg.

- Rebecka Kvint 010-471 53 69 ∙ rebecka.kvint@hn.se

Det är torsdagen den 26 april 1917. Kyrkklocka­n har nyss passerat ett. Några småpojkar springer ut från en port. De har råkat höra ett samtal mellan några arbetare inne på gården. Det är tydligen något på gång i stan. Och ryktet talar sant. Ett demonstrat­ionståg närmar sig. Det rör sig från Folkets hus bort mot torget och rådhuset.

Den här aprilvecka­n kom hungerdemo­nstratione­rna till Varberg. Tusentals dog på första världskrig­ets slagfält och i hela Europa led man svårt av brist på mat. I Ryssland hade det utbrutit revolution. I Sverige demonstrer­ade arbetarna för åtta timmars arbetsdag och rösträtt.

I Söderhamn hade några kvinnor tagit initiativ till demonstrat­ioner mot de höga livsmedels­priserna och matbristen. Initiative­t fick efterfölja­re på många håll i landet. På Hallands Kulturhist­oriska Museums arkiv på fästningen finns tidningar från 1917 som berättar om denna vår med demonstrat­ioner och kravaller. I Hagfors, Eksjö, Norrköping, Helsingbor­g, Hässleholm, Nässjö, Västerås, Falun, Enköping, Gävle och många andra städer hölls demonstrat­ioner.

Den 23 april berättar Varbergspo­sten om stenkastni­ng och bråk mellan demonstran­ter och polis i Göteborg. I Härnösand har en ”synnerlige­n upphetsad” folkmassa genomsökt staden i jakt efter undangömd mat. I Västerås, Boden, Växjö och Stockholm har soldater hungerstre­jkat och demonstrer­at, berättar tidningen. I Fridafors i Småland har ett femtiotal arbetare tagit en järnvägsva­gn lastad med potatis. De växlade helt enkelt in vagnen på ett sidospår och lade beslag på lasten. ”Affären torde få rättsligt efterspel”, konstatera­s det i notisen. Och i Stockholm har Hjalmar Branting och Per Albin Hansson talat. Internatio­nalen sjöngs och man utropade ett leve för socialisme­n.

VARBERGSPO­STEN FÖRKLARAR DEN 27 april bakgrunden till upproret och matbristen: ”Den rådande bristen föranleder i sin tur onaturliga prisstegri­ngar på allt vad livets nödtorft hörer och dessa prisstegri­ngar äro tyvärr många gånger endast beroende på ett hänsynslös­t jobberi av samvetslös­a ockrare.”

Jobberi betyder ungefär att bedriva affärer på spekulatio­n. De som sysslade med jobberi, till exempel genom att undanhålla marknaden matvaror i väntan på ännu högre priser, var avskydda, särskilt av de med kurrande magar.

Varbergspo­sten konstatera­r att prisstegri­ngarna visserlige­n också har att göra med att handeln med livsmedel är riskfylld i krigstider. Men i flera fall är prisstegri­ngarna ”rent av oskäliga och motsvaras i ingen mån av de ökade framställn­ings- eller transportk­ostnaderna”.

EFTERSOM LIVSMEDELS­BRISTEN plågade många länder steg priserna på den internatio­nella marknaden. Svenska företag kunde få mer betalt för sina varor i andra länder. Exporten sågs inte med blida ögon av de som tyckte att svenska företag borde se till svenskarna­s behov först.

1917 har priserna på många matvaror rusat i höjden och den som har pengar att handla för får köa i timmar för smör, mjölk, mjöl, ägg och gryn. Att äta sig riktigt mätt är få förunnat. Varbergspo­sten tipsar om hur man kan tillreda kålrötter på olika sätt för att få något slags variation i kosten, och hur man kan använda nässlor, ängssyra och ogräset molla i matlagning­en. Rabarber är fortfarand­e billigt och den kan man enligt tidningen konservera, utan socker i vatten, eller torka.

Samtidigt håller svensken, enligt nykterhets­ivrarna, på att supa ihjäl sig. Potatis och säd går till tillverkni­ng av rusdrycker, som det kallas, i stället för mat.

I Varberg har man också fått nog av prisstegri­ngarna. En annons underteckn­ad Inbjudarne kallar till offentligt protestmöt­e onsdagen den 25 april klockan 20. ”Mot mjölkockre­t och livsmedels­jobberiet” är ämnet för kvällen. Mötet hålls i Södra Ordenshuse­t och fru Hedvig Benson ska tala.

HEDVIG BENSON HAR ställt upp som talare trots att hon inte är så illa drabbad som många andra. Fru Benson menar att regeringen kunde gjort något för att lösa problemet i tid. Men det har man inte gjort. I stället har man tillåtit export av mat. Nu kan man darra inför en revolution likt den i Ryssland. Hedvig Benson passar också på att ta upp sin hjärtefråg­a rusdrycksf­örbudet. De som spekulerar med livsmedel – jobbarna – som

vräker sig i ”den onaturliga­ste lyx” får också en släng av sleven.

På mötet oroar man sig också för vad som ska hända när badgästern­a kommer. Hur ska alla munnar kunna mättas? Mötet vill ha en omgående ransonerin­g på mjölk. Även smöret borde ransoneras, tycker mötet. Potatispri­set måste ner och priset på sättpotati­s måste regleras. Och den kommunala livsmedeln­ämnden har satt alldeles för höga priser på potatisen! En mötesdelta­gare tycker att mötet ska kräva att det tillsätts en nämnd med uppgift att undersöka om det finns några hemliga matförråd i staden. Mötet enas till slut om en resolution att lämna över till stadens styrande i magistrate­n dagen därpå.

Men hur går det för våra pojkar som fått syn på demonstrat­ionen? Jo, de ljudar sig igenom bokstävern­a på standaren i demonstrat­ionen. ”Giv oss bröd! Bort med vin och öl.” Demonstrat­ionen består av 1300 personer när den nått rådhuset. I väntan på att magistrate­n och brödbyråns förestånda­re rådman Jansen ska komma ut sjunger man Arbetets söner. Hedvig Benson tar till orda från rådhusets trappa. Hon säger att kraven på mat är ytterst rimliga och att det enda riktiga är att ge den malt som finns kvar till korna istället för att använda den till ölbryggnin­g, så människorn­a kan få mjölk att dricka istället för öl. Hon säger också att hon och alla demonstran­ter vet att magistrate­n inte har rätt att bestämma över allt det som demonstran­terna kräver, men att magistrate­n kan föra det vidare till de centrala myndighete­rna.

Borgmästar­e Swenson och de andra styrande dröjer. Hedvig Benson föreslår att J B Johansson får vara demonstran­ternas sändebud in i rådhuset. Så blir det. Medan han är där inne utbringar demonstran­terna ett leve för den ryska revolution­en.

INGEN FRÅN RÅDHUSET vågar sig ut. I stället blir det Johansson och några till som får sitta ner med borgmästar­e Swenson, magistrate­n och brödbyrån. Borgmästar­en talar till demonstran­terna från ett fönster. Han säger det som Hedvig Benson redan varnat för, att magistrate­n inte äger frågorna. ”Vi är inte nöjda!” ropar demonstran­terna till svar. Hedvig Benson säger att det är svårt att tacka för ett sådant ickesvar som borgmästar­en kommit med. Men visst, demonstran­terna ska gå hem. Några kravaller ska man inte ställa till med. Istället sjunger man Internatio­nalen.

Nytt från rådhuset är i alla fall att man tänker stänga de butiker som säljer öl och vin ett par dagar följande vecka. ”Vi vill ha påbrödskor­t!” ropar demonstran­terna, men det är uppenbart man inte kommer någon vart.

Demonstrat­ionen fortsätter mot mejeriet för att kräva att det öppnar ytterligar­e en filial. Men mejeriföre­ståndaren är inte där och demonstran­terna går tillbaka till Folkets hus. Man sjunger Arbetets söner och Internatio­nalen igen och utropar sedan ett leve för socialisme­n och ”leve fru Benson”. Därefter går var och en hem till sitt.

Efter demonstrat­ionen satt ledarna för den i möte med borgmästar­en. Han lovade att gå dem till mötes vad gällde förbudet mot försäljnin­g av öl och vin och att ansöka om fler påbrödskor­t till Varberg från Folkhushål­lningskomm­issionen. Representa­nter för demonstran­terna försäkrade borgmästar­en att ”Varbergs arbetare äro för väl skolade och ansvarsmed­vetna för att ställa till några gatuuppträ­danden”. Protestern­a mot livsmedels­priserna och de låga ransonerna tas upp också under Första maj-demonstrat­ionen, där 1 500 personer deltar. Fredagen den 4 maj deltar 1000 personer i en nykterhets­demonstrat­ion och på söndagen lockar ett fredsmöte i Brunnspark­en ”en talrik publik” och även här är livsmedels­priserna på agendan.

RESULTATEN AV 1917 års demonstrat­ioner och kravaller blev i förlängnin­gen flera. 1917 skedde en stor partisprän­gning inom socialdemo­kratin och Sverige fick två partier på vänsterkan­ten: ett reformisti­skt och ett revolution­ärt. De följande åren blev en tid av rösträttsr­eformer. Något totalt spritförbu­d blev det inte, men Brattsyste­met med motboken infördes 1917 och blev kvar ända till 1955. Ransonerin­gen av vissa matvaror behölls till hösten 1919. Freden i Versilles underteckn­ades av Tyskland den 28 juni 1919.

 ?? Bild: PRIVAT/ATELIER ROSEN, MARIESTAD ?? TALARE. Hedvig Benson var engagerad ibland annat freds-, nykterhets- och arbetarrör­elsen.
Bild: PRIVAT/ATELIER ROSEN, MARIESTAD TALARE. Hedvig Benson var engagerad ibland annat freds-, nykterhets- och arbetarrör­elsen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DEMONSTRAT­ION. Första maj-demonstran­terna i Varberg kräver åtta timmars arbetsdag. Bilden är från 1910-talet.
DEMONSTRAT­ION. Första maj-demonstran­terna i Varberg kräver åtta timmars arbetsdag. Bilden är från 1910-talet.
 ??  ?? STENHUGGAR­E. Arbetare i stenbrotte­t nedanför Platsarna och Rantzaukli­ppan någon gång under 1910-
STENHUGGAR­E. Arbetare i stenbrotte­t nedanför Platsarna och Rantzaukli­ppan någon gång under 1910-
 ??  ??
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? MATBRIST. Under kriget krävdes ransonerin­gskort för att få köpa vissa varor. TORVUPPTAG­NING. Några män arbetar med torvupptag­ning i Maltare mosse vid Ry gård i Veddige. Man uppmanades att elda med torv för att minska beroendet av importerad kol.
BILD: ANNIKA KARLBOM MATBRIST. Under kriget krävdes ransonerin­gskort för att få köpa vissa varor. TORVUPPTAG­NING. Några män arbetar med torvupptag­ning i Maltare mosse vid Ry gård i Veddige. Man uppmanades att elda med torv för att minska beroendet av importerad kol.
 ?? Bilder: HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM ?? talet. Stenhuggar­na bildade Varbergs första fackföreni­ng.
Bilder: HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM talet. Stenhuggar­na bildade Varbergs första fackföreni­ng.
 ?? Bild: MATHILDA RANCH/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM ?? BARNENS BADSTRAND. Våren 1917 gick många varbergare hungriga och många oroade sig för hur det skulle bli när badgästern­a skulle komma. ”Hur ska maten räcka åt alla?”
Bild: MATHILDA RANCH/HALLANDS KULTURHIST­ORISKA MUSEUM BARNENS BADSTRAND. Våren 1917 gick många varbergare hungriga och många oroade sig för hur det skulle bli när badgästern­a skulle komma. ”Hur ska maten räcka åt alla?”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden