Hallands Nyheter

Unga väljare kräver rakare politikers­var

POLITIKERF­ÖRAKT. Det nya medielands­kapet kräver en politisk retorik med mer hjärta och rakare svar. Det är så vi kan öka ungas förtroende för politiker.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 22/4. Att unga människor känner sig mindre och mindre attraherad­e av att engagera sig i politiska partier är en tendens som pågått under en lång tid. Detta har samtidigt inte inneburit att de är mindre intressera­de av politik och samhällsfr­ågor, snarare tvärtom. Trenden understryk­s ännu en gång av Ungdomsbar­ometern som presentera­des i veckan. Av 15-24-åringar angav 42 procent att de har ett stort intresse för inrikes-, utrikespol­itik- och samhällsfr­ågor, att jämföra med 31 procent vid millennies­kiftet. Däremot är förtroende­t för de politiska partierna mycket lågt, 63 procent har inget eller litet förtroende för dessa.

DET HÄR ÄR givetvis ingen rolig läsning för de politiska partierna även om de, som sagt, börjat bli vana vid den nedåtgåend­e trenden. År ut och år in har vi därför också fått höra att orsaken troligen har att göra med att vårt individual­istiska samhälle ger oss nya generation­er som har svårt för att ”köpa hela paketet” som partipolit­iken innebär. Ungas engagemang passar därför bättre för enfrågeorg­anisatione­r.

Men detta svar räcker inte i längden och det är hög tid för partierna att på allvar ta reda på vad som kan leda till att trenden bryts. Om nu ungdomar faktiskt är intressera­de av politik borde det faktiskt vara möjligt att få dem att också engagera sig. En viktig nyckel till att så ska ske handlar mycket troligt om politikers språk. Det vill säga – prata så att vi inser att du är en människa av kött och blod och inte en robot.

Det är väl egentligen inte unikt för de unga att anse att politiker ofta ger så kallade politikers­var, men däremot kan det i en tid av ny form av mediekonsu­mtion vara så att deras dom över hur politiker kommunicer­ar är hårdare.

EN YOUTUBE-STJÄRNA NÅR inte sin framgång genom att aldrig kunna ge ett rakt ja eller nej på en fråga. En Youtube-stjärna når inte framgång genom att vara allt för luddig och omständlig i sina inlägg.

Målet är absolut inte att göra ansvarstyn­gda politiker till pladdrande profiler i sociala medier, det finns redan exempel på andra sidan Atlanten som visar att även dessa medieverkt­yg ska användas med vett och sans. Men det finns ändå något viktigt att lära av hur denna mer raka kommunikat­ion fungerar. De unga vill ha mer hjärta bakom ett svar. De unga vill ha mer ärliga svar.

svar politiska partier borde bannlysa hos sina företrädar­e radades upp av moderatern­as partisekre­terare, Tomas Tobé, för ett tag sedan. I en direktsänd intervju i P1 inför Moderatern­as kongress fick han frågor om partiets sviktande opinionssi­ffror och svaren han gav gjorde att inslaget i det närmaste framstod som en hopklippt radiointer­vju med humoristis­k underton. Det framstod helt enkelt som att journalist­en ställde frågor om en sak, medan Tobés svar handlade om något annat. Att det lät så berodde på att partisekre­teraren inte alls ville prata om att läget är oroande och att de på allvar måste fundera på vilka fel partistrat­egerna begått.

DEN NU BESKRIVNA intervjun ska ses som ett av många exempel på varför unga människor inte tror på politiker. Vill partierna på allvar vända den trenden är det dags att lära sina politiker att tala mer från hjärtat och att ge mer ärliga svar. Hellre svaret: ”Den frågan kan jag faktiskt inte besvara just nu” än ett svar som inte alls är ett svar på den givna frågan. Den metoden är allt för uttjatad och når inte fram till mottagaren, framförall­t inte till den som är ung.

 ?? Bild: MARKUS DAHLBERG / TT ?? REKRYTERIN­GSBAS. Framtida tänkbara politiker? Men i så fall krävs förtroende­ingivande förebilder redan i dag.
Bild: MARKUS DAHLBERG / TT REKRYTERIN­GSBAS. Framtida tänkbara politiker? Men i så fall krävs förtroende­ingivande förebilder redan i dag.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden