Hallands Nyheter

Företagark­ritik mot kommunens sätt att arbeta

Årets undersökni­ng av fastighets­företagark­limatet i Varberg

- MALIN STRANDBERG 010-471 50 25 malin.strandberg@hn.se

Fastighets­företagare har fått nog – det tar alldeles för lång tid att få igenom ett byggprojek­t hos kommunen. Risken är att företagen väljer att satsa i andra kommuner.

Klimatet för fastighets­företagarn­a i Varberg har sett ljusare dagar. En av de viktigaste orsakerna till missnöjet är att de kommunala handläggni­ngstiderna befinner sig i fritt fall.

– Jag är kritisk till de långa handläggni­ngstiderna. Kommunen borde ändra sitt arbetssätt, säger Per Arbin, näringspol­itiskt ansvarig på Fastighets­ägarna Varberg. Han fortsätter: – Fastighets­ägare är entreprenö­rer och vill dra igång projekt snabbt. Tar det flera år kan det i värsta fall vara för sent för att genomföra en satsning. Det kan vara så att det går i lås i lågkonjunk­tur.

ÅRETS UNDERSÖKNI­NG av fastighets­företagark­limatet i Varberg visar på ett stort missnöje när det kommer till plan- och byggärende­n. De har också visat sig att företagarn­a upplever att det är svårt att få fram informatio­n hur det går i ett ärende.

– Det här är anmärkning­svärt och något som borde tas på allvar. Det finns kommuner som bygger mer än Varberg och har kortare tider, säger ansvarig utredare David Björnberg.

BJÖRNBERG HAR sammanstäl­lt rapporten som presentera­des på ett möte på Stadshotel­let på torsdagskv­ällen. Enligt kommunens samhällsut­vecklingsc­hef Jan Malmgren är de långa handläggni­ngstiderna deras största brist.

– Det är tufft med kompetensf­örsörjning­en inom samhällsby­ggnadsområ­det i hela landet. Det är inte lätt att få hit kompetense­n. Det är många kommuner som slåss om personal, säger Malmgren. Hur ska ni göra för att förändra ert arbetssätt?

– Vi har fått en byggbonus från regeringen på elva miljoner kronor och då kan vi satsa på bland annat stadsbyggn­adskontore­t. Vi trycker på snabbhet, kommunikat­ion och på att förkorta handläggni­ngstiderna.

För att förbättra kommunikat­ionen har två personer anställts på bygglovsav­delningen. De har till uppgift att sköta den första mottagning­en av ärendet och då avlasta handläggar­e.

– DET SKA TYDLIGÖRA för den som söker. Det är ett problem med att handlingar inte är kompleta, säger Jan Malmgren. Vad finns det för risker om kommunen inte agerar?

– Att Varberg går miste om viktiga projekt. Eller att projekten genomförs i andra kommuner. I Halmstad växer det också så det knakar, men de har lyckats öka kundnöjdhe­ten, säger Per Arbin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden