Hallands Nyheter

REPARATÖRE­N: ”CYKLARNA ÄR UTSATTA HÄR VID HAVET”

- KARIN HYLANDER

Utan Ronja stannar Ringhals. Det kanske inte är riktigt sant. Men det är långt mellan blocken och Ronja är den som får cyklarna att rulla.

En sak var Ronja Johnsson säker på när hon gick i skolan och så småningom utbildade sig till bagare: Hon skulle aldrig jobba på vare sig Väröbruk eller Ringhals!

Nu är hon 22 och har redan gjort bådadera.

– Jag växte upp på en gård i Värö och alla därikring jobbar på de två ställena. Det verkade tråkigt.

MEN BAGARYRKET INNEBAR väldigt obekväma arbetstide­r och när Ronja hade provat på att arbeta i konditori och äldreboend­e hampade det sig så att hon fick jobb först i köket på Väröbruk och sedan som lokalvårda­re på Ringhals. Och väl i servicegru­ppen kom nästa chans: en kompis tipsade om ett ledigt jobb i cykelverks­taden.

Nu har Ronja lagat punkor och bytt ut rostiga delar i drygt ett år.

– Cyklarna är utsatta här vid havet, säger hon.

400 VÄLANVÄNDA HOJAR rullar mellan blocken och byggnadern­a. Varje vecka lämnas några av dem in till Ronja för reparation. Till hennes arbetsuppg­ifter hör även att besiktiga Ringhals bilar och lämna dem på service. En kollega har hand om de eldrivna golfbilar som också pilar runt på området när de inte är på översyn.

– Innan jag fick den här tjänsten var jag inom lokalvårde­n. Det var en kompis, som arbetar i ”logistiken”, som sa att de hade en ledig tjänst, berättar Ronja.

NÅGON VERKSTADSU­TBILDNING HAR

hon inte utan är självlärd. Men en del skruvande med bilar på fritiden har hon hållit på med tidigare och det kände kompisen som tipsade förstås till. Ronja är bekant med många som arbetar på kärnkraftv­erket. Känner du att du har en viktig roll på Ringhals?

– Nja… Men det är ju skönt för dem som ska ta sig runt på området när cykeln fungerar!

 ??  ?? PÅ RULL. 400 cyklar hjälper till med logistiken i trafiken på Ringhals
PÅ RULL. 400 cyklar hjälper till med logistiken i trafiken på Ringhals

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden