Hallands Nyheter

SKIFTCHEFE­N: ”VET PRECIS VAD VI SKA GÖRA”

- KARIN HYLANDER redaktione­n@hn.se

Någon gång om året blinkar lamporna rött, en operatör ropar till och det är läge att dra ner på effekten i kontrollru­mmet.

– Då är det skönt att ha övat mycket i simulatorn, säger Christina Markusson, skiftchef på R2.

”Världens vackraste kontrollru­m”. Så kallar en av Christina Markussons vittberest­a kollegor den luftiga och lugnt lindblomsg­röna salen intill reaktorn, som bara ska att vara i drift i ytterligar­e ett par år. Kontrollru­mmet och Christinas tjänst kommer dock att finnas kvar långt efter det att elprodukti­onen på Ringhals 2 har avslutats 2019.

KONTROLLRU­MMET och skiftlaget är mer eller mindre Christinas andra hem och familj. Nu har hon tio år som skiftchef bakom sig men Ringhalska­rriären är längre än så. Redan i mitten av åttiotalet hade hon sommarjobb på Ringhals instrument­avdelning och 1988 kom hon som stationste­kniker till det kontrollru­m som än i dag är hennes arbetsplat­s. På den tiden räckte det med examen från gymnasiets tekniska linje för att få ett jobb. Men Christina ville vidare.

– Först läste jag vidare till assisteran­de reaktorope­ratör, sedan till reaktorope­ratör och därefter till skiftingen­jör. Efter några år sökte jag en tjänst som skiftchef.

ATT DAG EFTER dag, år efter år, möta samma arbeten i samma slutna miljö gör inte att Christina tycker sig ha ett enahanda jobb.

– Nej, det finns alltid nya saker att lära sig. Vi har en myndighets­styrd utbildning, som gör att vi varje vår och höst får en veckas teoretisk utbildning och en vecka i simulatorn, säger hon.

Vanliga arbetsdaga­r är det dock mycket som går efter schema. Är det ett dagpass inleds det för skiftchefe­ns del med ett driftklarh­etsmöte på morgonen. Där avgör omkring 15 personer tillsamman­s om blocket är driftklart och kan fortsätta köras.

Skiften planeras noga. Man får inte ha för många bollar i luften om något skulle hända.

– Dagtid handlar det mycket om underhåll av anläggning­en. Vi tar system ur drift för underhåll och driftsätte­r dem sedan igen, utför ronder och provkörnin­gar. Pumpar och ventiler ska testas. I möjligaste mån undviker vi att utföra tester på natten. Människor är trots allt lite tröttare då. Hur ofta går pulsen upp här i kontrollru­mmet?

– Vid de enstaka tillfällen när någon av operatörer­na ropar ”Störning!” måste alla upp på tå. Men pulsen går inte upp särskilt mycket vid produktion­sstörninga­r heller, faktiskt. Vi tränar så mycket i simulatorn att vi vet precis vad vi ska göra när larmen kommer.

 ?? Bilder: ANNIKA ÖRNBORG ?? Driftsinge­njör och gruppchef. dottern Natalie, 21 år, och sonen Linus, 17. 52 år. 30 år. HAR KONTROLL. ”Jag trivs jättebra med att vara mitt i smeten. Här har jag min andra familj. Vi har firat många julaftnar, nyår och midsomrar tillsamman­s” säger...
Bilder: ANNIKA ÖRNBORG Driftsinge­njör och gruppchef. dottern Natalie, 21 år, och sonen Linus, 17. 52 år. 30 år. HAR KONTROLL. ”Jag trivs jättebra med att vara mitt i smeten. Här har jag min andra familj. Vi har firat många julaftnar, nyår och midsomrar tillsamman­s” säger...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden