Hallands Nyheter

Motell rivs för nya bostäder

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Så småningom kan Skrea få ännu ett bostadsomr­åde, där Skrea motell i dag ligger och på ytterligar­e två grannfasti­gheter längs Skreavägen.

Ett planarbete pågår i kommunen, med avsikten att det under 2018 ska bli klart med en detaljplan som öppnar för fastighets­ägarnas önskemål om att bygga bostäder i området.

Det innebär bland annat att gamla Skrea motell, som för närvarande står tomt efter att senast ha varit asylboende, ska rivas och ge plats för ny bebyggelse.

”Skisserna avseende Skrea 29:1 ( f d Skrea Motell) redovisar tät radhusbeby­ggelse samt tvåvånings flerbostad­shusbebygg­else med totalt cirka 30 lägenheter”, skriver kommunen i sitt underlag.

PÅ DE TVÅ grannfasti­gheterna, mot Falkenberg­shållet, finns det planer på parhus respektive fristående villor, vilket innebär att totalt ett 50-tal bostäder – antagligen lite väl optimistis­kt räknat – skulle rymmas i det nya bostadsomr­ådet som är tre hektar stort intill Skreavägen.

Skrea är över huvud taget ett område som just nu får mycket ny bebyggelse. Att även de här fastighete­rna bebyggs ses som en naturlig exploateri­ng i ett stråk in mot stan. Dock är det osäkert hur länge det dröjer innan nya hus står på plats, sannolikt först om några år. Och möjligen krävs en marksaneri­ng efter en tidigare mack vid motellet. Cykelvägar, in- och utfarter och allmänna ytor behöver också utvecklas i området.

De tre fastighets­ägarna är överens med kommunen om hur det fortsatta planarbete­t ska bedrivas.

JUST SKREA MOTELL ägs för närvarande av ett mindre fastighets­bolag i Göteborg, TMD Fastighete­r AB, som våren 2015 köpte tomt och byggnader för 7,5 miljoner kronor.

TILLSAMMAN­S MED ägarna av de två grannfasti­gheterna gick bolaget redan hösten 2015 in med en önskan till kommunen om att ”utveckla hela området till ett varierat och trivsamt område”.

Nyligen avvecklade­s Skrea motell som boende för asylsökand­e, i och med att Migrations­verket inte längre behöver platserna. Även dessförinn­an har det gamla motellet använts som ett mer tillfällig­t boende, ibland i samarbete med socialtjän­sten för personer som annars haft svårt att hitta bostad.

Byggnadern­a har visserlige­n renoverats på senare år men det är knappast oväntat att ägaren har andra planer än att behålla det före detta motellet med den numera slitna parkerings­platsen.

SKREA MOTELL VAR annars ett av de första motellen av amerikansk­t snitt i Sverige, då det öppnade på 1950-talet. Dessutom känt bland långtradar­chaufförer för Skreamacka­n, falukorv och ägg på en tekaka.

Men det var länge sedan, innan motorvägen flyttades längre bort.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: HÅKAN BERGSTRÖM ?? SKREA MOTELL. Här planerar fastighets­ägaren för nybyggda bostäder.
Bild: HÅKAN BERGSTRÖM SKREA MOTELL. Här planerar fastighets­ägaren för nybyggda bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden