Hallands Nyheter

”USA måste sluta hota Nordkorea”

-

Ett mycket sällsynt intervjuti­llfälle yppade sig i går. Men Nordkoreas ambassadör i Sverige hade bara ett svar på alla frågor om Korea-krisen:

– Lösningen är att USA slutar hota Nordkorea med kärnvapen.

Det har gått flera år sedan en nordkorean­sk ambassadör någonstans i världen framträdde så här öppet, enligt Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhetso­ch utveckling­spolitik (ISDP).

Därför var det överraskan­de att Yong Dok Kang tackat ja till att föreläsa om spänningar­na på Koreahalvö­n ur ett nordkorean­skt perspektiv.

Inför ISDP:S inbjudna experter och journalist­er tog ambassadör­en till orda på en engelska svår att uppfatta. Högläsning­en ur ett fyra sidor långt dokument tog en knapp kvart. Han kom med två tydliga huvudbudsk­ap:

• FN:S säkerhetsr­åd har inte laglig rätt att besluta om sanktioner.

• Nordkorea har rätt att försvara sig mot USA:S kärnvapenh­ot.

Efterfölja­nde frågestund blev lätt absurd. Experterna­s insatta frågor fick ambassadör­en att dra fram en pappersbun­t:

– Vänligen låt mig hitta svaret, sade Yong Dok Kang.

– Den här (frågan) var mycket enkel, sade han förnöjt och bläddrade i sitt ”facit” – och kom med ännu en harang om USA:S fientliga agerande: De grundlägga­nde orsakerna till de upptrappad­e spänningar­na på koreanska halvön är USA:S kärnvapenh­ot och gemensamma militärövn­ingar med Sydkorea samt Fnsanktion­erna.

Lars Pedersen/tt

 ?? FOTO: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT ?? Ambassadör Yong Dok Kang har ett papper med förberedda svar.
FOTO: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT Ambassadör Yong Dok Kang har ett papper med förberedda svar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden