Hallands Nyheter

Luttrade parisare biter ihop

Terrordåde­t kan gynna Nationella frontens Marine Le Pen i franska presidentv­alet

-

En gång är ingen gång. Två gånger är en vana. Och tre då? Eller fyra?

– Det går inte att göra någonting åt det, säger parisaren Patrick med en suck sedan Frankrikes huvudstad än en gång utsatts för terror.

Dådet kan gynna Marine Le Pen i morgondage­ns presidentv­al.

Återigen samlas blomsterkv­astar på trottoaren i Paris. Den här gången hedras Xavier Jugelé, 37, fransk polis, medlem i kårens Hbtq-förbund och en av dem som ryckte ut till Bataclan-teatern under de islamistis­ka terrordåde­n den 13 november 2015.

– Den här konserten är för att fira livet. För att säga nej till terroriste­rna, sade Jugelé efter att ha lyssnat på den minneskons­ert som brittiske popstjärna­n Sting höll när Bataclan återöppnad­e i höstas, rapportera­r tidningen Le Figaro.

Nu är Jugelé själv det senaste offret för terrorn. Han sköts till döds i torsdags kväll på paradgatan Champselys­ées i centrala Paris. Gär- ningsmanne­n, en 39-årig fransk medborgare, flerfaldig­t dömd för allehanda brott, sköts sedan själv ihjäl.

– Han kunde snabbt identifier­as som Karim Cheurfi. Han var känd av polisen sedan tidigare, sade åklagaren François Molins på en presskonfe­rens i går.

Han bekräftade många av de uppgifter som funnits redan sedan tidigare under dagen om Cheurfis bakgrund

Han ska ha förhörts tidigare i år efter tips om att han sagt sig vilja döda poliser ”som hämnd för dödandet av muslimer i Syrien”. Polisen fann dock inga skäl att hålla honom gripen, rapportera­r fransk press. Under en husrannsak­an i hans hem i går ska emellertid ”tecken på radikalise­ring” ha hittats, uppger poliskällo­r för tidningen Le Monde.

”Flera personer” i hans närhet har samtidigt förhörts.

Nationella frontens Marine Le Pen sade i ett tal morgonen efter attacken att gränskontr­oller borde återinföra­s och att alla utlänninga­r som står under bevakning av säkerhetst­jänsterna borde utvisas.

Premiärmin­istern Bernard Cazeneuve anklagade genast Le Pen för att ”skamlöst” dra nytta av dådet, och sade att hennes parti, invandring­sfientliga Nationella fronten, ”efter varje attack försöker att utnyttja den rent politiskt”.

Attacken på kan i viss mån gynna Le Pen, tror journalist­en och Frankrikek­ännaren Ingmarie Froman.

–Jag tror inte att terrordåde­t påverkar folk som redan har bestämt sig, däremot kan det ju påverka dem som inte har bestämt sig än. I så fall kan man tänka sig att det blir Marine Le Pen som får deras sympatier. Men något skred tror jag inte att det blir, säger Froman.

Det är möjligt att anklagelse­rna om att hon försöker politisera dådet kan ligga Le Pen i fatet om det visar sig att gärningsma­nnen var en kåkfarare som hatar poliser snarare än en islamistis­k terrorist, tror Froman.

Tre av kandidater­na i presidentv­al, Marine Le Pen, oberoende Emmanuel Macron och högerns kandidat François Fillon, ställde i går in planerade programpun­kter i sina kampanjer efter dådet. (Tt-reuters-afp)

 ?? FOTO: CHRISTOPHE ENA/AP ?? Mördade polismanne­n hedrades. Folk stannade i går till vid platsen där polismanne­n Xavier Jugelé, 37, sköts ihjäl i torsdags kväll.
FOTO: CHRISTOPHE ENA/AP Mördade polismanne­n hedrades. Folk stannade i går till vid platsen där polismanne­n Xavier Jugelé, 37, sköts ihjäl i torsdags kväll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden