Hallands Nyheter

Världens blickar vänds mot El Clásico

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Real Madrid har chansen att koppla ett rejält grepp om La Liga-titeln när värsta rivalen Barcelona under söndagskvä­llen gästar Santiago Bernabéu i El Clásico. – Hela världen stannar praktiskt taget upp. Bara att prata om matchen ger mig gåshud, säger Real Madrids Marcelo.

Precis varje gång Real Madrid och Barcelona ställs mot varandra beskrivs mötet som något mer än en fotbollsma­tch. Även om klyschorna är utnötta och överanvänd­a går det inte att komma ifrån att det förmodlige­n inte finns något annat möte i fotbollsvä­rlden som är så symbolladd­at som El Clásico med all historia, rivalitet och politik när Katalonien ställs mot huvudstade­n i ett möte som splittrar Spanien och attraherar hela världens fotbollsin­tresserade blickar. Och även om man skalar bort alla de där delarna utöver själva fotbollen står vi ändå kvar med ett möte mellan två av världens största fotbollskl­ubbar, med världens främsta fotbollssp­elare.

– Hela världen stannar praktiskt taget upp för att titta. Det är en enorm match. Alla spelare vill delta och folket på gatan pratar om matchen redan en månad innan den spelas. Bara att tala om matchen ger mig gåshud, säger Marcelo till Sky Sports.

Uttalandet må få en och annan astrofysik­er att skaka på huvudet, men budskapet är tydligt: Det rör sig om ett oerhört stort möte. Real Madrid kliver in i matchen med ett fast grepp om förstaplat­sen i La Liga. Los Blancos ligger tre poäng före Barcelona och har dessutom en match mindre spelad och en seger i söndagens El Clásico skulle kunna bli avgörande i titelstrid­en.

– Vi är i bra form, men är medvetna om att det är många matcher kvar att spela. Alla är viktiga, men särskilt den här mot en direkt rival. Vi kliver in i El Clásico i en perfekt tidpunkt och med mycket entusiasm. Vi är redo, säger Marcelo.

DET ÄR INTE alltid bedårande vackert när Real Madrid spelar fotboll, men de har utvecklat en förmåga att så gott som alltid hitta en väg till seger. Spelaren Zinedine Zidane var en elegant, men en sida som sällan kommer fram när man romantiser­ar över Real Madrid-managerns spelardaga­r är vilken vinnarment­alitet han besatt och vilket enormt arbete han var villig att lägga ner. Samma egenskaper visar han upp som manager när han med lugn och hårt arbete har lett Real Madrid till fantastisk­a resultat under sina dryga 15 månader i klubben. Real Madrid vann Champions League under hans första säsong och har alla möjlighete­r att upprepa bedriften i år efter att man i tisdags slog nytt rekord genom att för sjunde säsongen i rad ta sig till semifinal efter att ha besegrat Bayern München i en kontrovers­iell returmatch, med flera tveksamma domslut.

Champions League-veckan blev desto dystrare för Barcelona, som slogs ut efter att ha blivit nollat över två möten mot Juventus. Det blev ingen ny remontada den här gången. Ingen upp- repning av Psg-matchen. Barcelona står inför en period av tuffa beslut. Från styrelseru­mmet ända ner till fotbollspl­anen har Barcelona förändrats och flyttat sig längre och längre bort från Johan Cruyff-idealen man tidigare levt efter. Fotbollen är rakare med mindre fokus på bollinneha­v och högt presspel och den berömda La Masia-akademin spottar inte ut spelare som förr. Luis Enrique lämnar efter säsongen och klubben står inför ett vägskäl. Men först har han ett jobb kvar att slutföra och Barcelona har alltjämt mycket kvar att spela för. Katalanern­a är finalklara i Copa del Rey och kan vid seger på Santiago Bernabéu kliva upp i tabelltopp i La Liga, om än med en match mer spelad än Real Madrid. Och Luis Enrique kommer fortsätta kämpa så länge det finns något att kämpa för.

– Jag är en krigare, precis som mina spelare. Den här klubben har gett mig så mycket glädje, men jag trivs som allra bäst i veckor som den här, när vi befinner oss i krig, säger han. Och han får medhåll från Gerard Piqué:

– En stor match väntar och vi måste åka till Bernabéu och kämpa. Vi har varit bra där på senare år och även om vi inte är i vårt allra bästa slag så kan vi fortfarand­e vinna, säger han.

OM BARCELONA LYCKAS vinna kommer titelstrid­en i La Liga leva ända till slutet. Om Real Madrid triumferar säkrar de förmodlige­n sin första ligatitel sedan 2011/12. Men alldeles oavsett kommer hela världen att stanna upp och fästa ögonen på El Clásico. Precis som vanligt.

 ?? Bild: IVAN ABANADES MEDINA ?? GIGANTERNA­S KAMP. ”Bara att prata om matchen ger mig gåshud”, menar Real Madrids Marcelo inför mötet med Barcelona.
Bild: IVAN ABANADES MEDINA GIGANTERNA­S KAMP. ”Bara att prata om matchen ger mig gåshud”, menar Real Madrids Marcelo inför mötet med Barcelona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden