Hallands Nyheter

127 författare kommer att bojkotta Bokmässan

- MARIA DOMELLÖF-WIK 031-62 41 48 maria.domellof@gp.se

Ett stort antal författare har skrivit på gemensamt upprop och vägrar komma innan ”ledningen förvisar högerextre­ma krafter från Bokmässan”.

Ett stort antal namnkunnig­a svenska författare, bland dem akademiled­amöterna Sara Stridsberg och Klas Östergren, väljer att bojkotta Bokmässan. Detta på grund av Nya tiders medverkan på mässan.

Även dramatiker, översättar­e och kritiker finns med bland dem som skrivit på uppropet initierat av författare­n och poeten Hanna Nordenhök som 2013 fick GP:S litteratur­pris.

”Vi formulerar vårt upprop som en vägran att delta till dess att ledningen förvisar högerextre­ma krafter från mässan.” skriver hon.

BLAND NAMNEN SOM skrivit under uppropet finns en rad Göteborgsp­rofiler, bland dem författarn­a Johannes Anuyru, Khashayar Naderehvan­di och Gp-skribenter­na Mattias Hagberg, Malin Lindroth och Mikael van Reis.

– Jag hoppas att vår strejk får Bokmässan att ta sitt förnuft till fånga. Nya tider vill genom hembesök hos journalist­er och mobbingkam­panjer skrämma dem till tystnad. För oss journalist­er som råkat ut för det är det jättejobbi­gt. Så jobbigt att det i längden kan leda till att du drar dig för att skriva om vissa saker.

– Det här är en grupp människor som är motståndar­e till yttrandefr­ihet. Då är det en tankevurpa att tänka att de måste få delta på mässsan i yttrandefr­ihetens namn, säger författare­n och Gp-medarbetar­en Mattias Hagberg.

HAN POÄNGTERAR ATT Bokmässan är en kommersiel­l aktör med möjlighet att själva välja vilka de välkomnar som utställare.

– De behöver inte förhålla sig strikt enbart till lagen utan måste också förhålla sig till sin egen moral. Är det här som Nya tider ägnar sig åt verkligen okej?

Bokmässans vd Maria Källsson valde i går att enbart kommentera författars­trejken i ett kortfattat mejl. Så här skriver hon:

”Vi beklagar att dessa författare inte kommer till årets bokmässa. Men vi respektera­r fullt ut att de har en annan ståndpunkt än vår. Åsiktsfrih­et gäller naturligtv­is även de författare som avstår från att delta.”

Somliga av de författare och litterärt aktiva personer som skrivit på uppropet kommer i stället medverka i alternativ­a program samtidigt som Bokmässan.

SOFIA GRÄSBERG, verksamhet­sledare på Göteborgs Litteratur­hus, bekräftar att planeringe­n är i full gång för ett litterärt scenprogra­m bortom Bokmässan, under mässdagarn­a i september. Behovet av alternativ, så länge Nya tider deltar på Bokmässan, har varit starkt hos Litteratur­husets medlemsför­eningar, bland dem Sveriges författarf­örbund, Nätverksta­n, tidskrifte­rna Ord & Bild och Glänta. Nu kommer författare att intervjuas, böcker att presentera­s och seminarium att hållas även på Världskult­urmuseet och Göteborgs Litteratur­hus.

– Vi måste ta hand också om de författare som inte känner sig trygga bland högerextre­ma krafter. De kan också ha viktiga saker att säga och ska inte tystas, säger Sofia Gräsberg.

Författars­trejken skapar enorma möjlighete­r för den alternativ­a litterära scenen konstatera­r hon.

– Tänk vilka grejer vi kan göra tillsamman­s! Det skapar en oberäkneli­g, positiv energi som vi vill ta vara på.

Idéhistori­kern David Karlsson och kulturskri­benten Mikael Löfgren skriver just nu också en bok om debatten, där de samlar argumenten och turerna kring Bokmässan och Nya tider. Boken kommer ut i samband med Bokmässan och kommer att presentera­s på den alternativ­a scenen.

 ?? Bild: GP/ARKIV ?? FÄRRE DELTAGARE. Den kommande bokmässan kommer att få besök av betydligt färre författare än tidigare.
Bild: GP/ARKIV FÄRRE DELTAGARE. Den kommande bokmässan kommer att få besök av betydligt färre författare än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden