Hallands Nyheter

POPIDOL PÅ LANDET.

Ena dagen sjunger Harpo ”Moviestar” inför storpublik i Tyskland, nästa dag tränar han sina hästar i Slättåkra.

-

Vi är i Slättåkra, sydöst om Slöinge, i en hästhage på Vickyby gård som ägs av Harpo och hans fru Carina.

Harpo är popstjärna­n som fortfarand­e åker runt och sjunger sina 70-talshits - som ”Moviestar” och ”Honolulu” – men även nya sånger, och samtidigt driver en hästgård. Han och Carina har för närvarande nio hästar som de tränar, och låter andra tävla med på travbanor.

HARPO ÄR EN upptagen man, vilket märks när man ska boka en tid för ett möte. Han kan sitta i ett plan på väg till Düsseldorf och två shower i Tyskland, han kan vara på väg till Åby travbana med en häst eller till ett trubadurjo­bb på en visklubb. Men nu är vi på plats och när jag blickar ut över Vickyby gård är det lätt att inse att Harpo har nått ett mål; redan som barn drömde förortskil­len, som bodde söder om Söder i Stockholm, om att bli bonde.

– Jag tog tunnelbana­n in till tcentralen, för där kunde man köpa ett annonsblad för lantbrukar­e, säger Harpo och skrattar så att det vita tomteskägg­et fladdrar i vinden.

Harpos fascinatio­n inför hästar är lika stor i dag som någonsin – det kan tyckas märkligt med tanke på den stora smällen 1980. Han blev svårt skadad, när han satt i en tävlingssu­lky.

– HÄSTEN, SOM hette Starter, sparkade plötsligt bakut och träffade mig i huvudet. Starter fastnade med vänsterben­et i sulkyn, greps av panik och fortsatte sparka mig.

Men han blev på intet sätt rädd för djuren efter olyckan. Så fort det var möjligt var han ute i hagen igen och han skulle ett år senare dedikera lp:n ”The fool of yesterday” till Starter. Smällen orsakade däremot en rejäl paus i popkarriär­en. Harpo som hade turnerat runt om i Europa under hela 70-talet, försvann från scenen under nästa decennium.

– Men 1990 blev jag kontaktad av en man som kunde ordna spelningar i Tyskland, där jag fortfarand­e var väldigt populär. Jag började åka dit och uppträda och turnerade även i Sverige, bland annat med Ted Gärdestad. Jag var med vid hans sista konsert.

HARPO HAR FORTSATT att åka till Tyskland; det brukar bli cirka 20 helger om året, och när vi träffar honom har han precis varit där fyra helger i rad. Det finns väl de som tycker det är lite tragiskt när gamla rockhjälta­r åker runt och drar sina gamla hits, år efter år?

– Ja, men såväl vi artister som publiken har fantastisk­t roligt. Motståndet mot nostalgi är större i Sverige men även här håller det på att luckras upp. Jag uppträder ibland i en paketshow här hemma där jag represente­rar 70-talet medan Claesgöran Hederström är 60-talet och Herreys 80-talet. Och jag har samarbetat med Micke Syd.

Han ser ut som jultomten men har två helt andra jobb: hästuppföd­are och popidol. Harpo Svensson som slog igenom med ”Moviestar” på 70-talet trappar nu upp musikkarri­ären.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? DJURISK MAGI. ”De har någon underlig mystik”, säger Harpo Svensson om hästar, här med en av sina vänner på Lya Vickyby gård i Slättåkra.
Bild: ROGER LARSSON DJURISK MAGI. ”De har någon underlig mystik”, säger Harpo Svensson om hästar, här med en av sina vänner på Lya Vickyby gård i Slättåkra.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? POP STAR. Harpo Svensson är 67 år men tänker fortsätta sjunga, till och med mer än i dag. Han bas är Vickyby gård i Slättåkra där han har hittat hem på allvar, trots att mössan avslöjar att han är uppväxt i en helt annan miljö.
Bild: ROGER LARSSON POP STAR. Harpo Svensson är 67 år men tänker fortsätta sjunga, till och med mer än i dag. Han bas är Vickyby gård i Slättåkra där han har hittat hem på allvar, trots att mössan avslöjar att han är uppväxt i en helt annan miljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden