Hallands Nyheter

Lantbruk.

Det finns inga djurfabrik­er, vi ser varje individ. Det skriver en lantbrukar­e som svarar på en insändare.

-

Ingen människa i världen har djur för att de gillar djurplåger­i. Alla har djur just för att de tycker om djur och det gäller även lantbrukar­e.

på ”Svensk djurvård är bäst men inte bra” (19/4).

DJUR. Svenskt lantbruk ligger i världens framkant när det gäller djurskötse­l, miljömedve­tenhet och kvalitét. Här är lantbruket främjande för vår miljö, inte tvärtom.

VÄLMÅENDE DJUR SOM trivs i sin miljö är sällan sjuka. Man strävar efter friska djur som inte behöver behandlas. Att veterinäre­n ens parkerar sin bil på gården är en kostnad som alla vill undvika – även om ett sjukt djur självklart ska få den vård det kräver! Det finns inga djurfabrik­er, vi ser varje individ. Något som däremot kan göra våra djur sjuka är om de får bo utomhus året runt. Regn, blåst, kyla och lera är inte bra för hälsan. Det bildas lätt bakteriehä­rdar mellan fuktiga klövar och i kalla juver vars spenar ligger mot kallt och blött underlag. Det är som att ropa på bakteriern­a och säga ”Välkommen in”.

Därför är djurskydds­lagarna utformade för djurens bästa. De får bo inomhus i väl utformade stallar under vinterhalv­året då de annars mest trampar upp lera i sina hagar under denna period. Titta i en vinterhage för hästar om du inte förstår vad jag menar.

GRISAR TAR LÄTT emot sjukdomar från människor och mår bäst av att komma i kontakt med så lite av det som möjligt. Att främmande snokare smyger in i stallarna på nätterna innebär en ökad smittorisk för djuren. Smågrisars skrik låter lika högt oavsett om de kivas om den bästa spenen eller om de lyfts upp. Att grisarna lät mycket i filmen du pratar om beror troligen på att hon gick dit på natten – vilket inte nämns av varken henne eller media. Hon störde dem i sin sömn, klart att de blir upprörda då. Kanske var det hennes intrång som gjorde att en smågris hamnade i kläm under en upprörd sugga? Eller så var den svag, utstött och tänkt att avlivas.

INGEN MÄNNISKA I världen har djur för att de gillar djurplåger­i. Alla har djur just för att de tycker om djur och det gäller även lantbrukar­e, så varför skulle vi medvetet plåga våra djur? Vi tar hand om dem på bästa sätt och ni är säkert välkomna in att titta om ni snällt ber om lov hos er närmsta bonde.

Louise

 ?? Bild: EMIL LANGVAD/TT ?? GRISAR. Alla har djur just för att de tycker om djur och det gäller även lantbrukar­e, så varför skulle vi medvetet plåga våra djur?
Bild: EMIL LANGVAD/TT GRISAR. Alla har djur just för att de tycker om djur och det gäller även lantbrukar­e, så varför skulle vi medvetet plåga våra djur?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden