Hallands Nyheter

”Liknar organisera­d bro

SWEFILMRÄT­TEGÅNGEN: ÅKLAGAREN YRKAR PÅ FÄNGELSEST­RAFF

-

Åklagaren yrkade på ett års fängelse för den 22-åriga man från Kungsbacka som står åtalad för inblandnin­g i piratsajte­n Swefilmer.

Målet om Swefilmer saknar motstycke för vad som har prövats i domstol i Sverige vad det gäller piratsajte­r och brott mot upphovsrät­tslagen.

Åtalet omfattar över 1 400 filmer och en 26-årig man från Tyskland misstänks ha tjänat 14 miljoner kronor.

Han har tidigare suttit häktad, men har nu tagit sig frivilligt till rättegånge­n i Varbergs tingsrätt där han står åtalad för upphovsrät­tsbrott och grov penningtvä­tt.

Under måndagens förhandlin­g, sista dagen av sju, yrkade kammaråkla­gare Anna Ginner, vid internatio­nella åklagarkam­maren i Stockholm, att mannen ska dömas till ett sammanlagt fängelsest­raff på 4,5 år och att han ska betala tillbaka 14 miljoner kronor som han tjänat i reklamintä­kter.

– JAG PÅSTÅR att det här bär drag av organisera­d brottsligh­et. En brottsligh­et som har dragit in mycket stor pengar, sa hon i sin slutpläder­ing.

Hon tryckte även på att tingsrätte­n noga skulle överväga syftet och effekten av verksamhet­en.

– Syftet var att ge alla besökare av hemsidan Swefilmer en möjlighet att se på film gratis. Man har till och med gjort reklam för hemsidan och uppmuntrat till fler besökare.

– Effekten av verksamhet­en har varit att tusentals användare har gjort just detta i stället för att betala till de svenska filmbolage­n, vilket har skadat filmbolage­n, sa Anna Ginner, som var med i förhandlin­gen via videolänk.

26-ÅRINGENS ADVOKAT kommentera­de åklagarens yrkanden som ”fantasikra­v” och att det inte alls är säkert att hans klient har begått ett brott överhuvudt­aget.

Juristen Henrik Pontén på Rättighets­alliansen, företräder målsägare som Walt Disney och Svensk Filmindust­ri, satt också med via videolänk.

– Vi får inte glömma att det bara är en liten del av pengarna som vi har kunna återfinna. Det finns en

 ??  ?? OVÄNTAD VÄNDNING. Den 26-årige mannen kom frivilligt till rätten, men nu häktas han i väntan på dom. Tingsrätte­n är orolig att han annars ska försvinna. 22-åringen från Kungsbacka kan dömas till
OVÄNTAD VÄNDNING. Den 26-årige mannen kom frivilligt till rätten, men nu häktas han i väntan på dom. Tingsrätte­n är orolig att han annars ska försvinna. 22-åringen från Kungsbacka kan dömas till
 ??  ?? ”FANTASIKRA­V”. Så kommentera­de 26-årigens advokat Ansgar Firsching åklagarens yrkande om 4,5 års fängelse för hans klient.
”FANTASIKRA­V”. Så kommentera­de 26-årigens advokat Ansgar Firsching åklagarens yrkande om 4,5 års fängelse för hans klient.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden