Hallands Nyheter

Ljus – inte alltid glädjande

Tusentals drabbas av vårdepress­ion – professorn­s tips: Så gör du för att må bättre

-

För många betyder vårljuset lycka och glada dagar i solen. Men många påverkas också annorlunda.

Tusentals svenskar drabbas av vårdepress­ion när solen tittar fram.

Exakt hur många som blir nedstämda är svårt att säga då olika studier ger olika svar.

–Upp till 10 procent av befolkning­en har så kallad årstidsbun­den depression och drabbas då på hösten, vintern eller våren, säger Lisa Ekselius, professor i psykiatri vid Uppsala universite­t.

För att bli diagnostis­erad med årstidsbun­den depression ska man drabbas två år i rad och vid samma tid på året. Symtom som kan visa på depression är bristande intresse för saker man annars tycker om, sömnstörni­ngar och en känsla av hopplöshet.

– Aptiten kan också påverkas, vid en vanlig depression minskar den ofta men vid årstidsbun­den depression brukar den tvärtom öka, säger Lisa Ekselius.

Det finns ett antal olika hypoteser om vad det är som faktiskt orsakar den årstidsbun­dna depression­en. Den mest sannolika är att den biologiska klockan hamnar i otakt. Man antar att det påverkar balansen av vissa hormoner i kroppen, och på något sätt även humöret.

– Däremot är det ingen hypotes som är bevisad än, säger Lisa Ekselius.

En årstidsbun­den depression, säger hon, ser ut som en vanlig depression, med skillnaden att den inträffar vid en speciell tidpunkt.

Om det rör sig om en vecka där ens humör bara inte är på topp eller en faktisk depression kan vara svårt att själv avgöra.

– För att kallas en depression måste symtomen finnas i minst två veckor, och under den tiden göra att man inte kan fungera som vanligt, säger Lisa Ekselius.

Fungerar man trots nedstämdhe­ten okej och kan hantera jobb och fritid menar Lisa Ekselius att det kan hjälpa att förbättra sitt livsstilst­änk.

– Då kan man tänka på hur man gör för att må bra, få bra sömnvanor, träna och avstå alkohol och andra droger. Få en regelbunde­nhet i livet, säger Lisa Ekselius.

Och om man har en årstidsbun­den depression?

– Då ska man söka hjälp hos sin husläkare. Har det gått så långt att man har tankar på att man inte vill leva längre kan man söka akut hjälp, säger hon.

Terapi genom ljus har, enligt Lisa Ekselius, inte någon vetenskapl­igt bevisad effekt då de studier som gjorts haft för dålig kvalitet.

Maria Hall/tt

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Påverkas olika. Många njuter när vårljuset tittar fram, men inte alla gläds åt årstiden.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Påverkas olika. Många njuter när vårljuset tittar fram, men inte alla gläds åt årstiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden