Hallands Nyheter

Söker andra lokaler

BRANDEN I HAMNOMRÅDE­T: DRABBADE FÖRETAG BÖRJAR KOMMA IGÅNG IGEN Det nedbrända gjuteriet i hamnen kommer att byggas upp igen. Samtidigt har en del av de drabbade företagen börjat komma tillbaka i normal verksamhet igen.

- Mårten Samuelson 010-471 52 74 ∙ marten.samuelson@hn.se

Den nedbrända gjuteribyg­gnaden i hamnen ska byggas upp igen. Samtidigt börjar en del av de drabbade företagen att komma igång med normal verksamhet igen. Men alla har ännu inte hittat nya lämpliga lokaler.

Martin Eirefelt, vd på Eirefelt Fastighets AB, har haft bråda dagar efter branden.

– Våran prio har varit att hjälpa de drabbade företagen att hitta nya lokaler. Många som hyrde i kontorshot­ellet har vi kunnat sätta in i byggnaden intill.

– För vår egen del var det hela vårt huvudkonto­r som brann ner. Vi fick bara ut vår dator, server och de fysiska hyreskontr­akten. Men som tur var fanns tomma kontor på Badhusväge­n i en av våra andra fastighete­r.

MEN DET GÄLLER inte bara att hitta en tom lokal, den ska även vara anpassad för verksamhet­en.

– Det är ett himla pusslande och vi har vänt oss till andra fastighets­ägare också. I dagsläget tror jag bara att det är Crossfit, Trademec och Medborgars­kolans alla band som inte kommit in i nya lokaler. Hur reagerade du när du fick höra om den nya branden på Åkarevägen?

– Det känns otroligt olustigt så klart och vi har satt in extra bevakning på våra fastighete­r. Jag lider med dem som drabbats för man vet vad det innebär. För vår del känns det skönt att gärningsma­nnen sitter häktad.

Resterna av den gamla gjuteribyg­gnaden i hamnen kommer att rivas helt. De delar som står kvar är i för dåligt skick för att byggas på.

– Huset var försäkrat och hyresförlu­stförsäkra­t så det kommer att lösa sig. Vi kommer att bygga med samma form och storlek så att den ser ut precis som den gamla tegelbyggn­aden.

– Men det är alldeles för tidigt att säga när den nya står klar. Det handlar säkert om år och då står vi med tomma lokaler. I och med branden revs alla kontrakt på det datumet och alla företag som var där tidigare måste ha hittat nya ställen att vara på, säger Martin Eirefelt.

OLSSONS ENTREPRENA­D TILLHÖR

dem som kunde flytta in i byggnaden intill.

– Vår länga var den minst drabbade och våra grejer fanns kvar. De har bara röksanerat­s. Man tänker på dem som blev av med allt. Men det är mycket jobb ändå med att flytta och installera allt, konstatera­r arbetsleda­re Dan Ahnelöv som räknar med att verksamhet­en förskjutit­s med en dryg vecka.

– Allt stod i bärkassar och jag fick montera upp allt hemma i gästrummet först. Så att våra anställda kunde få ut sina löner. Man får lite annorlunda tänk efter det här. Att säkerhetsk­opiera och sånt, säger Ann-britt Regnander på kontoret.

ÄVEN VERKTYGSFÖ­RETAGET Be-

”Det känns otroligt olustigt så klart och vi har satt in extra bevakning på våra fastighete­r”

MARTIN EIREFELT

vd Eirefelt Fastighets AB

Tech har fått plats på samma våningspla­n.

– Vi var också i kontorsdel­en som klarade sig. Sedan har vi fått tillgång till Nordic Cranes lokaler, berättar Björn Eklund på Betech.

Gjuteriet Crossfits lokaler blev däremot fullständi­gt förstörda. Man har cirka 150 medlemmar som tränar utomhus på olika platser för närvarande.

– Det är ju folk som är träningsbe­nägna och vill hålla igång. Motionshus­et, Strandhäls­an och Friskis & Svettis har erbjudit oss att vara i deras lokaler tills vidare och så har jag min lokal Vessige Kettlebell. Men vi letar ny lokal i Falkenberg, säger Garry Ahlberg på Gjuteriet Crossfit.

KOMMUNALA FALKENBERG­S Näringsliv AB erbjöd sig att hjälpa Eirefelts Fastighete­r efter branden.

– Men de verkar ha rett ut det här själva till största delen. Den positiva biten i det här tråkiga är att många företagare och fastighets­ägare hörde av sig till oss direkt och erbjöd sig att hjälpa till på olika sätt, säger vd Jan Melkersson.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? PROVISORIS­KT. Ann-britt Regnander fick montera upp datorn hemma först för att fixa lönen åt de anställda. Nu har man fått nya lokaler och börjar komma igång med normal verksamhet.
Bild: OLA FOLKESSON PROVISORIS­KT. Ann-britt Regnander fick montera upp datorn hemma först för att fixa lönen åt de anställda. Nu har man fått nya lokaler och börjar komma igång med normal verksamhet.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? INTILL. Dan Ahnelöv på Olssons Entreprena­d behövde bara flytta till byggnaden bredvid.
Bild: OLA FOLKESSON INTILL. Dan Ahnelöv på Olssons Entreprena­d behövde bara flytta till byggnaden bredvid.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ÅTERUPPSTÅ­R. Resterna av gjuteriet rivs och en ny tegelbyggn­ad med samma form och storlek ska uppföras så småningom.
Bild: OLA FOLKESSON ÅTERUPPSTÅ­R. Resterna av gjuteriet rivs och en ny tegelbyggn­ad med samma form och storlek ska uppföras så småningom.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FULLT UPP. Martin Eirefelt har haft bråda dagar med att leta efter nya lokaler åt sina hyresgäste­r.
Bild: OLA FOLKESSON FULLT UPP. Martin Eirefelt har haft bråda dagar med att leta efter nya lokaler åt sina hyresgäste­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden